Rechter: Ayhan S. voorlopig niet uitleveren aan Turkije

Gepubliceerd op 19 augustus 2016 om 14:43

De rechtbank in Amsterdam adviseert minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) om de in Turkije voor xtc-smokkel veroordeelde Turk Ayhan S. (43) voorlopig niet uit te leveren aan Turkije.

Ard van der Steur

Eerst moet de bewindsman volgens de rechter nagaan onder welke omstandigheden hij daar gevangen zal zitten. Het besluit om S. wel of niet uit te leveren is uiteindelijk aan Van der Steur.

Turkije na de mislukte coup
Aanklager Bart van der Schaft wees eerder op de ontstane situatie in Turkije na de mislukte staatsgreep en de daaropvolgende ingrepen van de Turkse president Erdogan. Onder meer rechters en aanklagers werden opgepakt en delen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens werden opgeschort.

Desondanks kan de rechtbank alleen aangeven of het de uitlevering van S. wettelijk toelaatbaar vindt. Het Openbaar Ministerie stelde eerder dat dat zo was, omdat S. in 2007 al in Istanboel tot negen jaar en twee maanden cel werd veroordeeld voor xtc-smokkel.

De rechtbank gaf tijdens deze zitting wel aan 'kennis te hebben genomen' van de recente gebeurtenissen in Turkije, de gevolgen daarvan en de ontstane zorgen.

Voorzichtig
Nederlandse rechters zijn erg voorzichtig geworden met verzoeken uit Turkije. Sommigen besluiten helemaal niet meer over Turkse uitleveringsverzoeken. Zij laten het aan Van der Steur over om te beslissen of iemand kan worden uitgeleverd.

Door redactie AD  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.