'Astmapatiënten vaker op de spoedeisende hulp door slecht werkende astmapuffer'

Gepubliceerd op 19 augustus 2016 om 19:33

Astmapatiënten belanden steeds vaker op de spoedeisende hulp met ademhalingsproblemen. Mogelijk zou een astmapuffer van het merk Sandoz niet werken. De vereniging van longartsen wil dat deze inhalator niet meer wordt verstrekt.

'Astmapatiënten vaker op de spoedeisende hulp door slecht werkende astmapuffer'

Het bijwerkingsinstituut Lareb heeft inmiddels 63 meldingen binnengekregen over de inhalator met het middel salbutamol. De helft daarvan betreft kinderen onder de 12 jaar. 22 van de astmapatiënten die een melding maakten, werden opgenomen in het ziekenhuis. "Er zijn zelfs kinderartsen die zeggen: we zien elke week wel iemand binnenkomen", zegt Agnes Kant, directeur van Lareb.

Verminderd effect

Het middel is al lang op de markt, maar in 2014 heeft de producent de samenstelling ervan veranderd. "Sindsdien krijgen we klachten binnen dat het middel een verminderd effect zou hebben", zegt Kant.

Salbutamol wordt gebruikt in acute gevallen van benauwdheid. Doordat het middel bij sommige patiënten geen verlichting meer lijkt te bieden, belanden die met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis. Artsen moeten vervolgens het heftige middel prednison voorschrijven om de problemen weer onder controle te krijgen.

Onduidelijkheid

"Het is nog niet helder wat er aan de hand is, maar we hebben wel vastgesteld dat er iets aan de hand is", aldus Kant. Toch besloot het college dat geneesmiddelen beoordeelt vooralsnog het middel niet van de markt te halen. De vereniging van longartsen roept nu toch op het middel niet meer uit te geven, totdat er meer duidelijkheid is. 

Een woordvoerder van fabrikant Sandoz laat weten de klachten serieus te nemen.

"Het product is tot nu toe twee keer onderzocht en toen werden er geen productmissers waargenomen. In achttien landen bieden we het product aan en alleen in Nederland hebben we tot dusver klachten binnengekregen. Wereldwijd hebben we miljoenen puffers verkocht. Het aantal meldingen is dus vrij klein. De conclusie dat het middel niet zou werken, is te voorbarig."

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: Getty

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.