Amerikaans team naar Turkije om uitlevering Gülen

Gepubliceerd op 20 augustus 2016 om 12:09

Een team van het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat binnen een paar dagen naar Turkije om onderzoek te doen naar de Turkse beschuldigingen richting Fethullah Gülen.

Het team heeft onder meer overleg met Turkse collega's over het bewijs van de Turken tegen de geestelijke.

Ankara heeft Amerika om uitlevering gevraagd van Gülen, die in de VS woont. Volgens Turkije zit hij achter de couppoging van vorige maand.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat Turkije niet vanwege de couppoging om uitlevering heeft gevraagd. Er staan volgens hem alleen eerdere zaken in het uitleveringsverzoek. "Op dit moment hebben de Turkse autoriteiten nog geen formeel uitleveringsverzoek ingediend op basis van informatie dat Gülen betrokken was bij de staatsgreep."

Biden

De Turkse premier Yilderim zei vorige week dat de onderhandelingen over de uitlevering zijn mislukt, maar volgens de Amerikanen is er nog geen beslissing genomen. De Amerikaanse justitie bekijkt nog of het verzoek aan alle eisen voldoet. Een rechter beslist uiteindelijk of het bewijs van de Turken voldoende is om Gülen uit te leveren.

Vice-president Biden reist volgende week naar Turkije om met de Turken te praten over de kwestie.

Door: Redactie NOS: Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.