Strafhof buigt zich over sloop erfgoed Timboektoe

Gepubliceerd op 22 augustus 2016 om 10:00

De rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag buigen zich deze week over de vernietiging van cultureel erfgoed in de Malinese stad Timboektoe.

Naamloos1-226.png

De verdachte in deze zaak, Ahmad al Faqi Al Mahdi, heeft eerder al toegegeven dat hij betrokken was bij de sloop van veertien van de zestien graftombes van Korangeleerden die Timboektoe rijk is. 

Het is de eerste keer dat het Strafhof oordeelt in een zaak over de vernietiging van cultureel erfgoed. De maximale straf voor het vergrijp is dertig jaar cel. 

Afgoderij

Al Mahdi was lid van de moslim-extremistische militie Ansar Dine, die in 2012 het noorden van Mali controleerde. Hij bepaalde destijds dat de lokale bevolking zich schuldig maakte aan afgoderij omdat ze de geleerden van vroeger als heiligen vereerden. 

Daarop besloten de aan al-Qaida gelieerde radicalen van Ansar Dine de graftombes en een moskee met pikhouwelen te vernielen.

De meeste mausolea zijn inmiddels weer herbouwd. Nadat Franse militairen in 2013 Ansar Dine hadden verjaagd uit het noorden van Mali, werd de gevluchte Al Mahdi in het naburige Niger aangehouden. 

Verkrachting

Mensenrechtenorganisaties vinden dat het Strafhof zich ook moet buigen over andere beschuldigingen tegen Al Mahdi, zoals zijn rol bij verkrachtingen en seksuele slavernij in Mali; maar daarvoor is hij niet gedaagd. 

Omdat de verdachte schuld heeft bekend, is de verwachting dat het Strafhof de zaak in een week afhandelt. 

Door: Redactie NOS: Foto:  AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.