Jazzlegende Toots Thielemans (94) overleden: 'Zijn lichaam was op'

Gepubliceerd op 22 augustus 2016 om 12:27

De Belgische jazzmuzikant en componist Toots Thielemans is overleden. De wereldberoemde mondharmonicaspeler is 94 jaar oud geworden.

Jazzlegende Toots Thielemans (94) overleden: 'Zijn lichaam was op'

Thielemans was een legende in de jazzmuziek. Behalve een buitengewoon goede mondharmonicaspeler was hij ook een uitstekend gitarist.

Grote doorbraak in 1950 

Thielemans overleed in zijn slaap in het ziekenhuis, waar hij vorige maand na een val was opgenomen. Manager Veerle Van de Poel zei dat er geen complicaties waren opgetreden. "Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op.''

In België wordt gerouwd om de overleden jazzmuzikant. De Belgische premier Charles Michel ‏bracht 'hulde aan een groot artiest en een warme persoonlijkheid'. "Rust zacht Toots. Sterkte voor familie en vrienden." 

Jazzorkest in the sky is nu compleet

Minister van Justitie Koen Geens: "De grootste jazzmuzikant van ons land ooit, een groots mens, die wel eeuwig leek, wordt nu ook écht legende." Vicepremier Kris Peeters: "Het grote jazzorkest in the sky is nu compleet. Zijn leven was tijdelijk, zijn muziek voor de eeuwigheid. Rust in vrede.''

 

Thielemans leerde al op zijn derde accordeon spelen. In de Tweede Wereldoorlog raakte hij in de ban van jazz. Zijn grote voorbeeld was gitarist Django Reinhardt. Na de oorlog toerde hij door Europa met jazzgrootheid Benny Goodman. Hierdoor kende hij in 1950 een internationale doorbraak. Hij kreeg de bijnaam 'Toots', naar de jazzmuzikanten Toots Mondello en Toots Camarata.

Baantjer en Turks Fruit

Thielemans werd in Nederland vooral bekend vanwege de intromuziek van de succesvolle politieserie Baantjer en om de soundtrack van de films Turks Fruit en Midnight Cowboy. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.