'NSA speelde cruciale rol in aanhouding Abdeslam'

Gepubliceerd op 22 augustus 2016 om 14:37

Dat de Belgische antiterreurdiensten Salah Abdeslam, een van de belangrijkste verdachten van de aanslagen in Parijs, na een vier maanden durende klopjacht konden oppakken, is te danken aan technologische hulp van de Amerikaanse veiligheidsorganisatie NSA. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed op basis van Belgische politie- en veiligheidsbronnen.

Naamloos1-245.png

Dankzij geavanceerde traceringstechnieken en het omstreden afluisterprogramma van de NSA kon Salah Abdeslam op 18 maart opgepakt worden, zeggen twee Belgische bronnen binnen het terreuronderzoek tegen BuzzFeed. Abdeslam werd door de Belgische diensten gearresteerd op amper 100 meter van zijn woning in Molenbeek.

Begin maart kwam er een doorbraak in de zoektocht naar Abdeslam bij de begrafenis van een andere verdachte van de aanslagen in Parijs, Chakib Akrouh. Akrouh kwam om het leven toen hij zichzelf opblies bij de zoektocht naar hoofdverdachte Abdelhamid Abaaoud in Saint-Denis, drie dagen na de aanslagen. Het Belgische onderzoeksteam, dat op de hoogte was van de begrafenis, zou de hulp van de Amerikanen ingeroepen hebben om de smartphones van de aanwezigen te traceren.

Metadata telefoons

Een speciale eenheid van de politie volgde de begrafenis vanaf een afstand, maar uiteindelijk verzamelde de NSA de doorslaggevende metadata van alle telefoons op de begraafplaats. Volgens een door BuzzFeed gecontacteerde Belgische analist zijn de Belgische diensten niet in staat evenveel informatie als de NSA te verzamelen. 'Zoals Edward Snowden al vaak heeft uitgelegd aan de wereld, is niets of niemand beter dan de NSA als het gaat om het onderscheppen van signalen', aldus de analist.

Volgens BuzzFeed werd de begrafenis ook gefilmd door een kennis van Abdeslam en moesten de Amerikanen vooral die smartphone volgen. Eerder doken al beelden op van de begrafenis van Salah Abdeslams broer Brahim, die zich in Parijs opblies. Die begrafenis, die ook gefilmd werd, vond plaats op 17 maart, een dag voor Salahs arrestatie. Het is onduidelijk of ook op die begrafenis informatie werd verzameld door de NSA.

De Amerikaanse veiligheidsdienst weigerde elk commentaar, maar verwees naar een eerdere verklaring: 'Onze NAVO-geallieerden worden geconfronteerd met een steeds complexere en diffusere bedreiging. Daarom, en om een stap voor te blijven, streven wij continu naar een beter geïntegreerde informatievergaring.'

Salah Abdeslam zette vermoedelijk met de auto de drie zelfmoordstrijders af aan het Stade de France op 13 november 2015. Zijn broer Brahim kwam ook bij de aanslagen om - hij blies zichzelf op. Salah was voor de aanslagen ook betrokken bij de huur van hotelkamers, een appartement en verschillende wagens die door de terroristen gebruikt werden.

Door Redactie Volkskrant: Foto: AP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.