Deskundigen waarschuwen voor 'dodelijke' xtc-light

Gepubliceerd op 1 september 2016 om 12:14

Deskundigen van het Trimbos-instituut en Jellinek waarschuwen voor een gevaarlijke toename van de relatief nieuwe drug 4-FA, ook wel xtc-light genaamd. De drug is min of meer legaal in Nederland, maar kan ernstige bijwerkingen hebben. Vermoedelijk zijn er recent al gebruikers overleden.

Naamloos-2654.png

Uit onderzoek van de twee organisaties blijkt dat het gebruik van de drug de afgelopen jaren flink is toegenomen. Volgens de deskundigen zitten er grotegezondheidsrisico's aan inname van de stof, zoals hartproblemen en hersenbloedingen. De drug lijkt erg veel op xtc, maar heeft een mildere roeswerking.

Doden
Ook verslavingsinstantie Novadic Kentron doet een ernstige waarschuwing uit tegen de steeds meer gebruikte drug. Halverwege het dance-seizoen zijn er volgens de instantie al bijna net zoveel incidenten gemeld als het hele seizoen van vorig jaar. Mogelijk zijn er doden door gevallen.

Opiumwet
Volgens deskundigen draagt het gegeven dat 4-FA niet onder de Opiumwet valt, mogelijk bij aan het idee dat er geen gevaren zitten aan het gebruik ervan. EHBO-organisaties op grootschalige evenementen en andere medische diensten die zijn aangesloten bij de Monitor Drugsincidenten, hebben binnen korte tijd een flinke groei gemeld in het aantal gezondheidsincidenten na gebruik van 4-FA.

De klachten en problemen variëren van lichte tot ernstige hoofdpijn tot aan hersenbloedingen en hartproblemen.

Zorgwekkend
Het is volgens het Trimbos-instituut zorgwekkend dat in korte tijd meerdere patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis na inname van 4-FA. Klachten beginnen vaak mild, maar kunnen snel verergeren. Nader onderzoek loopt en moet uitsluitsel geven over het vermoeden dat er recent mensen zijn overleden aan het gebruik van 4-FA.

Wie na inname van 4-FA stevige hoofdpijnklachten ervaart, wordt geadviseerd zich direct tot de EHBO van een evenement of de huisarts te wenden.

Door redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.