Salah Abdeslam houdt zijn mond al bijna twee maanden dicht

Gepubliceerd op 1 september 2016 om 12:36

Salah Abdeslam, de hoofdverdachte in het onderzoek naar de terreuraanslagen die op 13 november 2015 in Parijs plaatsvonden, blijft zich in stilzwijgen hullen. Al sinds begin juli weigert hij zijn medewerking aan elke ondervraging, zo meldt het Franse persbureau AFP op basis van gerechtelijke bronnen.

Abdeslam

De Franse justitie plaatste Abdeslam op 17 juni onder 24-uurs surveillance om te voorkomen dat hij ontsnapt of zelfmoord pleegt. Abdeslam zwijgt al sinds 7 juli.

Zijn advocaat Frank Berton bereidde in die periode een verzoek voor dat een einde moest maken aan het permanente cameratoezicht, waaraan de terreurverdachte wordt onderworpen. Dat verzoek werd uiteindelijk verworpen.

Cel niet uit
Volgens de bron van AFP heeft de onderzoeksrechter op 8 juli voor het eerst een proces-verbaal opgesteld, waarin vermeld werd dat Abdeslam weigerde om zijn cel in Fleury-Mérogis te verlaten. De verdachte zou die weigering een dag eerder op schriftelijke wijze hebben kenbaar gemaakt.

De advocaat van Abdeslam wenste vandaag niet te reageren op de informatie. Eind juli had Berton wel laten weten dat zijn cliënt er het zwijgen toe deed vanwege 'die videobewaking die hij niet meer wil'.

Aanslag Brussel
Na zijn arrestatie werd hij door de Belgen verhoord over mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel. België leverde hem daarna uit aan Frankrijk. Bij zijn eerste ondervraging in Frankrijk, op 20 mei, had Abdeslam ook al geweigerd verklaringen af te leggen.

Abdeslam werd op 18 maart opgepakt de Brusselse wijk Sint-Jans-Molenbeek. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de bloedige aanslagen op terrassen, een concertzaal en een stadion in Parijs op 13 november.

Hij had zich naar eigen zeggen op moeten blazen in het Stade de France, maar zou dat op eigen initiatief niet hebben gedaan. Hij sloeg daarop op de vlucht. Enkele dagen na zijn arrestatie werden er in Brussel twee aanslagen gepleegd.

Door redactie AD  Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.