'Zussen Holleeder hebben financieel belang bij rechtszaak'

Gepubliceerd op 2 september 2016 om 11:39

Willem Holleeder is vandaag weer verschenen voor de rechtbank in Amsterdam. De bekende beroepscrimineel staat terecht op verdenking van betrokkenheid bij meerdere liquidaties en pogingen daartoe in het criminele milieu.

Holleeder komt met beveiligd vervoer naar de rechtbank

De advocaat van Holleeder zet grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de belastende verklaringen in het dossier.

Het proces tegen Holleeder wordt voorlopig nog niet inhoudelijk gevoerd. De rechtbank keek vandaag opnieuw naar de voortgang en verdere planning van de zaak. Die heeft vertraging opgelopen nadat de vorige advocaat van Holleeder, Stijn Franken, zijn taak moest neerleggen.

Neutraal
De advocaten van Holleeder hielden de rechtbank vandaag voor dat de betrouwbaarheid van de belastende verklaringen van de zussen van Holleeder met een scherp oog moeten worden bekeken. Zij staan er volgens de verdediging 'niet helemaal neutraal' in en hebben een groot financieel belang. ,,Zussen is er alles aan gelegen dat Holleeder voor altijd achter de tralies verdwijnt", aldus Robert Malewicz.

De bekende en meermalen veroordeelde crimineel wordt nu verdedigd door de advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz. Zij zeiden tijdens de vorige zitting op 23 juni te hopen dat ze over een jaar klaar zijn om de verdediging van Holleeder inhoudelijk te voeren. De nieuwe advocaten moeten zich door een omvangrijk dossier ploegen ter voorbereiding op de zaak. Ze willen in ieder geval de beide zussen van Holleeder horen. Die hebben een belastende verklaring afgelegd, maar zwijgen inmiddels in verband met hun verschoningsrecht. De verdediging ontkent dat de zussen en misdaadverslaggever Peter R. de Vries ooit op een dodenlijst hebben gestaan.

Verdenkingen
Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende moordaanslagen en pogingen daartoe. Hij wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij criminele afrekeningen op Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006) en ook de moord op John Mieremet in 2005 en een poging daartoe in 2002. Eerder legden de zussen van Holleeder, Astrid en Sonja Holleeder, belastende verklaringen af tegen de topcrimineel. Op dat moment meldde ook Holleeders ex-vriendin en weduwe van de geliquideerde crimineel Sam Klepper, Sandra Klepper, zich als getuige.

De rechtbank gaat nadenken over het verzoek van de verdediging om de zussen te horen. Op 30 november staat de zaak opnieuw op de agenda van de rechtbank in Amsterdam.

Door redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.