Emotionele oproep vader uitgezette Eduard: 'Hij gaat kapot hier'

Gepubliceerd op 4 september 2016 om 12:45

Zijn leraar beweegt al maanden hemel en aarde om hem terug naar Nederland te halen. Ondertussen gaat het niet goed met de 17-jarige Eduard Kechyan, hij werd in juni dit jaar met zijn familie uitgezet naar Armenië.

Naamloos-2736.png

Op dat moment stond Eduard op het punt zijn vmbo-diploma te ontvangen: "Met het hoogste cijfer voor Nederlands van zijn hele jaargroep", zei zijn mentor Reinoud van der Linden nog trots. "Hij is licht autistisch. Een superlieve, creatieve, vriendelijke jongen". Zo omschreef Van der Linden zijn leerling.

'Hij durft niet meer buiten'

Maar dat was toen, in juni. Sinds de uitzetting naar Armenië gaat het volgens Van der Linden heel slecht met Eduard. "Hij is geen schim meer van wie hij was in juni. Hij is opgesloten in zichzelf, heel schrijnend om dat te horen van zijn vader. Hij heeft nauwelijks contact met iemand, gaat niet meer naar buiten." 

De vader van Eduard nam dit weekend nog een videoboodschap op waarin hij staatssecretaris Klaas Dijkhoff oproept te helpen. "De hele situatie is erg traumatisch geweest Eduard. Hij heeft er nog dagelijks last van en is voortdurend bang en depressief. Hij heeft hier geen toekomst, in Nederland voelt hij zich thuis en veilig. Haal hem terug voordat het te laat is."

Al aangemeld voor vervolgopleiding

Het plan was om een opleiding tot grafisch ontwerper te gaan volgen in Amersfoort. "Hij was al aangemeld, die plek is nu ook nog steeds open. Eduard moet terugkomen, op wat voor manier dan ook. Daar gaat hij kapot", zegt Van der Linden die de situatie zich ontzettend aantrekt. "Ik voel me verantwoordelijk. Als ik het niet doe, doet niemand het. Ik ga door, ondanks bijvoorbeeld de nare e-mails die ik krijg." 

Van der Linden besloot na de uitzetting handtekeningen te verzamelen. Inmiddels heeft hij ruim 38.000 krabbels verzameld. "Dinsdag ga ik naar de commissievergadering Veiligheid en Justitie, daar ga ik ze aanbieden. Er is een mens in nood en er moet wat gebeuren."

"Het kinderpardon moet echt verruimd worden. Kinderen zoals Eduard, die hier na zes jaar geworteld zijn, moeten kunnen blijven. Er worden kinderen weggestuurd omdat een vinkje of een kruisje verkeerd staat, dat kan niet zo zijn."

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: RTL Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.