Lagerhuis kan maandag hoog of laag springen, die brexit komt er gewoon

Gepubliceerd op 4 september 2016 om 14:58

Het Britse Lagerhuis houdt maandag een langverwacht debat over de brexit. Maar hoe lang de discussie ook gaat duren, de parlementariërs kunnen de uittreding van Groot-Brittanië uit de EU niet voorkomen.

Naamloos-2743.png

Nadat de Britten in juni voor het vertrek uit de EU hadden gestemd, ondertekenden ruim 4,1 miljoen mensen een petitie die opriep tot een tweede referendum. Nu mag het Lagerhuis die petitie best bespreken, zegt de parlementaire commissie die erover gaat, maar het Lagerhuis heeft niet de macht om te besluiten tot een tweede referendum. Daarvoor zou de wet moeten worden veranderd.

Uitslag wordt gerespecteerd

Het initiatief voor die wetsverandering moet worden genomen door het kabinet, maar de Britse premier Theresa May heeft al aangegeven dat de uitslag van het eerste referendum moet worden gerespecteerd. Als het aan haar ligt, stapt Groot-Brittannië dus uit de EU.

Toch zullen de parlementariërs maandag hun kans grijpen om hun mening te laten horen: veel van hen wilden de brexit helemaal niet. Toch wil May de artikel 50-procedure, die de brexitonderhandelingen in gang zet, in werking stellen zonder dat het Lagerhuis zich daarover heeft uitgesproken. En dat is iets wat veel tegenstanders in het verkeerde keelgat schiet.

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.