Eerste arrestatie om Turkse spanningen

Gepubliceerd op 5 september 2016 om 11:10

Voor het eerst is er iemand opgepakt met betrekking tot de spanningen in de Turkse gemeenschap. Dat gebeurde maandagochtend in Rotterdam. De politie verwacht meerdere aanhoudingen te doen.

downloads-75.jpg

Het gaat om een Rotterdammer (42). Die wordt verdacht van opruiing, belediging, bedreiging, haatzaaien en vernieling na de mislukte staatsgreep in Turkije.

De onrust houdt verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten. De politie wil niet zeggen tot welke groep de verdachte behoort.

Een speciaal politieteam onderzoekt de aangiften en meldingen die in Rotterdam zijn gedaan na de couppoging. Er zijn inmiddels ruim 80 aangiften bekend.

In de Rotterdamse regio lijken meer meldingen te zijn gedaan dan in andere regio’s. De spanningen binnen de Turkse gemeenschap liepen er hoog op, leidden tot bedreigingen, intimidatie en vernielingen en daarmee een breed gevoelde onveiligheid.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn er in heel Nederland ongeveer 175 aangiften gedaan. ,,Er speelt van alles in de Turkse gemeenschap en dat leidt tot spanning. Zo houden ouders bijvoorbeeld kinderen van school en worden er bedrijven geboycot’’, vertelt Peter Slort. Hij is bij de politie verantwoordelijk voor de landelijke aanpak van deze spanningen.

,,Het is in Nederland nog niet tot enorme ordeverstoringen gekomen’’, zegt hij. ,,Er zijn wel een paar schermutselingen geweest.’’ De meerderheid van de aangiften wordt gedaan voor bedreigingen en beledigingen die via sociale media worden geuit. ,,Het blijkt voorlopig bij bedreigingen te blijven. Ze worden in weinig gevallen uitgevoerd.’’

Slort benadrukt dat de politie met iedereen in de Turkse gemeenschap begaan is. ,,We zijn nadrukkelijk de politie van iedereen. Wij hebben geen voorkeur voor welke groep dan ook.’’

De politie probeert met wijkagenten zo goed en veel mogelijk contact te houden met de Turkse gemeenschap. Slort: ,,Zo proberen we goed in de gaten te houden wat er speelt. We zetten in op de-escalatie, maar als het moet grijpen we direct in.’’

Door redactie Telegraaf: 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.