’Ze zijn bij de gemeente nog gekker dan mijn zoon’

Gepubliceerd op 6 september 2016 om 09:44

Mijn schizofrene zoon is een tikkende tijdbom”, waarschuwde Jo de Vries drie weken geleden in deze krant, toen hij op straat werd gezet.


Moeder Jo de Vries waarschuwde eerder al in De Telegraaf dat het mis zou gaan.

Zaterdagnacht ontstak hij in razernij op bezoek bij zijn ouders, waarna vier agenten hem aanhielden.

Tot ontsteltenis van mevrouw De Vries werd haar zoon zondagmiddag alleen ‘gewoon’ weer de straat op gestuurd. Een psychiater die hem onderzocht, vond zijn situatie namelijk niet ernstig genoeg om hem gedwongen op te nemen. De criteria daarvoor zijn onder meer dat iemand een gevaar is voor zichzelf of zijn omgeving, dat niet af te wenden is door personen buiten een psychiatrisch ziekenhuis.

De Vries (76) is al maanden bezig om adequate hulp te krijgen voor haar zoon, maar vangt nog steeds bot bij de gemeente Purmerend. In kringen rond de plaatselijke politie werd hier zondag schande van gesproken, maar de agenten konden niets betekenen voor de radeloze vrouw.

,,Mijn zoon staat op de wachtlijst voor opname in een gespecialiseerde instelling, maar daar is nu geen plek”, is de actuele situatie in haar zoektocht naar hulp voor haar 42-jarige zoon, die al sinds zijn jeugd hulpverlening krijgt. Door zijn stoornis, versterkt door drugsgebruik, veroorzaakte hij veel problemen in zijn huis van zorginstelling Regiozorg West.

Die zegde de huur op, maar de gemeente wil vooralsnog geen alternatieve plek bieden. Het is namelijk niet de bedoeling dat zorgverleners ‘moeilijke gevallen’ bij een ander bedrijf onder proberen te brengen. ,,In de tussentijd mag-ie onder de brug slapen. Ze zijn bij de gemeente nog gekker dan mijn zoon!”

De Tweede Kamer is boos op het uitblijven van een aanpak voor dit probleem, dat overal in het land speelt. Gemeente Purmerend heeft maandag opnieuw een gesprek gehad met de ouders om te kijken of ze iets kan doen.

Door redactie Telegraaf: Foto: Rob de Jong

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.