'Als ze ook maar iets hadden gezegd, leefde hij misschien nu nog'

Gepubliceerd op 7 september 2016 om 16:27

Menno's vriend pleegde een paar jaar geleden zelfmoord. Hij had geen flauw idee dat zijn vriend suïcidale gedachtes had, totdat hij na een eerste zelfmoordpoging met hem op de crisisdienst belandde. "Daar was het chaos. Ik merkte dat de professionals ook niet wisten wat ze er mee moesten."

Naamloos-2872.png

Menno doet zijn verhaal omdat vandaag de nieuwe aanpak van het Suïcide Preventie Actienetwerk (Supranet) gelanceerd wordt.

Drie jaar geleden, op de crisisdienst. Menno's vriend had net een eerste zelfmoordpoging gedaan. "Ik wist dat het niet goed met hem ging, maar dat het zo slecht ging, wist ik echt niet." Zijn psychiater wist dat wel. "Die psychiater wist blijkbaar al anderhalf jaar dat hij suïcidale gedachtes had, maar had dat niet gedeeld met vrienden en familie."

En dat was een cruciale fout, zegt Menno. "Op het moment dat de psychiater dit met ons dit had gedeeld, hadden wij met mensen samen kunnen komen en constateren hoe ernstig de situatie was. Het was heel erg versnipperd wat wij wisten."

Nu kreeg Menno's vriend na de poging nieuwe medicatie en werd hij naar huis gestuurd. "Terwijl hij al heel lang aangaf dat hij opgenomen wilde worden." Hij ging naar huis en de dag erna deed hij nog een poging. Toen was het te laat.

"De tweede zelfmoordpoging lukte. Hij overleed en wij vonden hem."

Hulpverleners moeten er bewust van worden dat zij dingen weten over aandoeningen, maar dat familie en vrienden dingen weten over de persoon.

Menno
 
De grootste fout was de communicatie van de hulpverleners, zegt Menno. "Hulpverleners verschuilen zich vaak achter hun beroepsgeheim, maar de familie moet juist betrokken worden. Ze moeten er bewust van worden dat zij dingen weten over aandoeningen, maar dat de familie en vrienden dingen weten over de persoon."

Daarom is de nieuwe aanpak van het Supranet, dat bredere bewustwording over zelfmoord wil creëren, erg belangrijk, zegt Menno. "Zoveel mogelijk mensen moeten op de hoogte zijn van de suïcidale gedachtes. Het is vooral belangrijk om je af te vragen: stel dat iemand suïcidaal is, hoe ga je daar dan mee om? Erover praten is confronterend en heel emotioneel voor die persoon, maar wel nodig."

-------------------------------------------------------------------------------------

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113Online via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en113online.nl

-------------------------------------------------------------------------------------

Door: Redactie NOS: Foto: ANP/ NOS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.