Van der Steur na overlast Zaandam: Respectloos en ontoelaatbaar

Gepubliceerd op 9 september 2016 om 14:48

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft met stevige bewoordingen gereageerd op het gedrag van de jongeren in de Zaandamse wijk Poelenburg. De jongeren veroorzaken onder meer overlast en beledigen agenten en leggen dat vast op camera. ,,Dit is gedrag dat echt niet kan. Het moet ophouden", aldus Van der Steur.

Naamloos2-364.png

,,Daar waar de normen worden overtreden, moeten we hard optreden", zei de minister bij aanvang van de ministerraad vanmorgen. Wel vindt hij dat de zaak niet groter moet worden gemaakt dan het is. ,,De politie heeft het onder controle."
 
Gisteren nog werd in de wijk een cameraman en een verslaggeefster van het SBS6-programma Hart van Nederland ernstig bedreigd door een aantal Turk-Nederlandse jongeren enweggejaagd. Ze dreigden de verslaggeefster onder meer thuis op te zoeken. ,,Al duurt het 365 dagen, ik weet je adres te achterhalen'', zei een van de hen.

'Treitervlog'
De jongeren zorgen al langere tijd voor veel overlast. Van kleine treiterijen bij de supermarkt tot rellen met de politie, ze filmen alles en zetten dat op YouTube. Met succes, want hun 'treitervlogs' zijn erg populair en worden honderdduizenden keren bekeken. 

Oprichter Ismail ilgun zat gisteravond met een aantal vrienden bij Pauw om te reageren op alle kritiek. Hij stelt dat in de vlogs het dagelijks leven wordt vastgelegd. Volgens Ilgun gebeuren er ook genoeg positieve dingen in de wijk, maar wordt dat nooit getoond. Raadslid Juliëtte Rot, die zelf ook een keer bekogeld zou zijn met eieren, roept de jongeren op elkaar op het juiste pad te houden. Het leverde een pijnlijke confrontatie op.

Op sociale media werd er veel gesproken over de uitzending. Vooral dat de vrienden van Ilgun hun zonnebril oplieten in de studio en dat ze een buurthuis in de wijk willen, schoot veel mensen in het verkeerde keelgat en was onderwerp van zowel grappige als verontwaardige reacties.

Extra toezicht
De gemeente Zaandstad laat weten de overlast door de 'treitervloggers' zeer serieus te nemen en het toezicht aan te scherpen. Maar een gemakkelijke kwestie is het niet: ,,De politie kan pas echt optreden als er strafbare feiten worden gepleegd, en dat is lang niet altijd het geval." Dinsdag gaan de bewoners, politie en de gemeente om tafel om een oplossing te zoeken.

Youtube heeft vandaag de inhoud van het kanaal als gewelddadig aangemerkt. Daardoor verschijnen er geen advertenties bij de video's, tenzij bedrijven expliciet aangeven dat niet erg te vinden.

'Lazer zelf op'
Zondag had premier Rutte zich in Zomergasten krachtig uitgesproken tegen het bedreigen van journalisten in Nederland door Turks-Nederlandse jongeren. Hij reageerde op een filmpje waarin demonstrerende Turkse Nederlanders NOS-verslaggever Robert Bas het werken onmogelijk maakten in Rotterdam. Dat gebeurde na de mislukte coup medio juli in Turkije. Bas kreeg te horen dat hij moest 'oprotten'.

Rutte reageerde fel. ,,Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op'', zei Rutte bij het zien van de beelden. Ankara was niet daar niet blij mee, maar de premier blijft evenwel bij zijn woorden. 

 Door redactie AD Foto: ANP/ SBS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.