Woonraad neemt taalkennisvereiste in sociale huur onder vuur

Gepubliceerd op 10 september 2016 om 16:20

De Vlaamse Woonraad heeft kritiek op de ‘dwingende en sanctionerende’ manier waarop de Vlaamse regering een taalkennisvereiste Nederlands wil invoeren in de sociale huursector

Naamloos-3045.pngDe raad plaatst kanttekeningen bij de keuze voor een verplichting en vindt een administratieve geldboete als sanctie niet het beste middel om het doel te bereiken.

Wie een sociale woning huurt, zal in de toekomst moeten aantonen dat hij over een basiskennis Nederlands beschikt. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil de bestaande taalbereidheidsvereiste immers ombuigen in een taalkennisvereiste. Huurders die geen of onvoldoende moeite doen om de basiskennis Nederlands te verwerven, riskeren een geldboete.

De Vlaamse Woonraad toont zich in een recent advies bezorgd over het verplichtende karakter van de maatregel. ‘De Raad vraagt om de taalkennis niet als een huurdersverplichting te beschouwen maar als een te stimuleren maatschappelijk engagement’, luidt het.

 ‘Belangrijke wijzigingen’

De raad vraagt zich ook af of een taalkennisvereiste echt wel meer garanties biedt op het bevorderen van de taalkennis dan de huidige taalbereidheidsvoorwaarde. ‘Hoe groot is de groep die onwillig is een inspanning te leveren om de taal te leren Hoeveel mensen slagen niet in het vooropgesteld taalexamen en wat zijn hiervan de redenen?’, klinkt het bijvoorbeeld.

De Vlaamse Woonraad wijst er ook op dat er op het voorstel geen reguleringsimpactanalyse (RIA) of armoedetoets zijn uitgevoerd. ‘De Raad meent dat belangrijke wijzigingen en beleidsopties voorafgaand moeten steunen op de nodige analyse- en beleidstoetsen’, zo staat in het advies.

De raad denkt ook dat het opleggen van een administratieve geldboete ‘niet het meest aangewezen middel vormt om de doelstelling - het bevorderen van de taalkennis - te bewerkstelligen’.

‘Stok achter de deur’

‘Dit advies getuigt van enige wereldvreemdheid. Vlaanderen stelt een sociale woning ter beschikking, en vraagt hierbij aan de huurder om een mondje Nederlands te willen leren spreken. Dit is toch niet overdreven?’, reageert Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans op het kritische advies van de Vlaamse Woonraad.

Minister Homans vindt het niet onlogisch dat er tegenover het ter beschikking stellen van een sociale woning een vraag staat om Nederlands te leren. Ze verdedigt ook de overstap van een inspanningsverbintenis naar een resultaatsverbintenis. ‘We kiezen hier inderdaad voor het boeken van resultaten. Vroeger moest men bereid zijn om Nederlands te leren, maar de ervaring leert dat dit niet altijd voldoende is’, aldus Homans.

De N-VA-minister vindt ook de kritiek op de administratieve geldboete onterecht. Homans: ‘Wie effectief geen enkele moeite doet en dus ook geen resultaten boekt, zal inderdaad een administratieve geldboete krijgen. Een stok achter de deur is echt nodig voor wie hardleers is. Er staan immers voldoende kandidaten op de wachtlijst, het weigeren van Nederlands leren zonder sanctie is dus niet aan de orde.’

Door Redactie De Standaard Foto: Bart Dewaele

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.