Brugwachter voor de rechter om dodelijk ongeluk Zaandam

Gepubliceerd op 13 september 2016 om 10:12

In Alkmaar begint vandaag de rechtszaak tegen de man die de Den Uylbrug bediende waarmee vorig jaar een dodelijk ongeluk gebeurde in Zaandam. Daarbij kwam een 57-jarige fietsster om het leven. De brugwachter wordt verdacht van dood door schuld.

Naamloos2-426.pngHet slachtoffer bevond zich op het brugdeel dat openging en viel ongeveer 15 meter naar beneden toen de brug bijna helemaal geopend was. Ze overleed ter plekke.

Technische kwestie

Het Openbaar Ministerie stelde vervolging in en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde na eigen onderzoek dat ook de gemeente Zaanstad blaam trof. Volgens de OVV had de gemeente er meer aan moeten doen om ervoor te zorgen dat de brugwachter zijn werk goed en veilig zou kunnen doen.

Het onderzoek van de OVV leidde tot onderstaande reconstructie van het dodelijke ongeluk.

De Den Uylbrug werd oorspronkelijk bediend vanuit het bijbehorende brugwachtershuis. Later werd de bediening op afstand geplaatst, met behulp van camera's. Nog later kwam er een aparte fietsbrug naast de bestaande brug. In 2014 werden nieuwe monitoren geïnstalleerd die de situatie ter plekke anders dan voorheen weergaven.

Stoplicht

De vrouw die om het leven kwam op de brug zag in februari vorig jaar een stoplicht over het hoofd. Bij het tweede stoplicht remde ze wel, maar daardoor kwam ze juist tussen de slagbomen terecht. En daarbij ging het dus fout.

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto RTL Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.