Rechter: De Roos is geen ’terroristenschool’

Gepubliceerd op 16 september 2016 om 11:54

De rechtbank in Haarlem heeft Turks-Nederlandse ouders verboden basisschool De Roos in Zaandam aan te duiden als ’terroristen’- of ’fetö’-school.

Naamloos-3275.pngNa een mislukte bemiddelingspoging deed de rechtbank in Haarlem vrijdag uitspraak in het kort geding dat de Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad tegen ouders van oud-leerlingen heeft aangespannen.

De ouders brengen basisschool De Roos in Zaandam in verband met de Turkse geestelijke Fethullah Gülen en schilderden de school in berichten aan anderen af als een instelling van 'landverraders'. Gülen zit volgens de Turkse regering achter de mislukte couppoging in Turkije van juli. Ook in Nederland zijn sindsdien spanningen ontstaan tussen tegenstanders en (vermeende) aanhangers van de islamitische denker. Scholen die met zijn beweging in verband worden gebracht, hebben al honderden leerlingen zien vertrekken. Van De Roos werden zo'n 150 leerlingen weggehaald door hun ouders.

De school eiste dat de vier ouders stoppen met negatieve uitlatingen en eerdere beschuldigingen zou moeten rectificeren in De Telegraaf. Dat vond de rechter buiten proportie, gezien de uitlatingen alleen in een besloten WhatsApp-groep zijn gedaan. De rechter is wel van oordeel dat de ouders belasterend te werk zijn gegaan door de school als ’terroristenschool’ of woorden van soortgelijke strekking aan te duiden. Dat is vanaf heden verboden. Als de ouders daarmee doorgaan, volgt een boete van 1000 euro per keer dat zij de termen bezigen. De term ’Gülenschool’ is volgens de rechter wel toegestaan.

In eerste instantie bepaalde de rechter dat de kemphanen met elkaar in gesprek moesten gaan. Het draaide uit om een mislukking en daarom moest alsnog de rechtbank eraan te pas komen.

Door de Redactie Telegraaf:  Foto: Ronald Bakker

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.