Volkert van der Graaf hoeft geen verdere psychische begeleiding

Gepubliceerd op 20 september 2016 om 12:01

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, hoeft geen verdere psychische begeleiding. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald.

Naamloos2-603.pngVan der Graaf spande een procedure aan om de voorwaarden aan zijn voorlopige invrijheidstelling af te bouwen, waaronder de eis van psychische behandeling. Volgens het hof is de psychiater van mening dat ,,verdere psychische begeleiding niet zinvol is''. 

Wel moet de moordenaar va Fortuyn blijven meewerken aan de evaluatie van de hem opgelegde voorwaarden. Ook moet hij zich regelmatig blijven melden bij de reclassering. Justitie vond dat Van der Graaf zich wel verder moest laten begeleiden door een psycholoog. Van der Graaf weigerde dit.

Kort geding

In februari oordeelde de rechtbank in een kort geding dat Van der Graaf niet langer verplicht psychologische behandelingen of begeleiding hoeft te ondergaan. Het Openbaar Ministerie (OM) ging tegen de uitspraak in beroep. Volgens het OM was begeleiding nodig om zicht te houden op zaken als werk, relatie en sociaal netwerk en om de kans op herhaling goed te kunnen inschatten. Vandaag kreeg het OM geen gelijk van de rechter.

Zowel de Nederlandse Staat als Van der Graaf kan het besluit van het gerechtshof nog aanvechten bij de Hoge Raad.

Vrijgekomen

Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 dood op het mediapark in Hilversum. Eerder al vocht van de Graaf met succes het dragen van een enkelband aan.

Door de Redactie AD: Foto:  Fotomontage AD

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.