Twee gestolen Van Goghs na 14 jaar weer gevonden in Napels

Gepubliceerd op 30 september 2016 om 11:26

Twee schilderijen van Vincent van Gogh zijn na 14 jaar terecht weer terecht. De twee kunstwerken werden in 2002 gestolen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Naamloos2-698.png

Het gaat om de doeken Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85).

De schilderijen zijn teruggevonden tijdens een groot onderzoek in Italië, uitgevoerd door een speciaal team dat onderzoek doet naar georganiseerde criminaliteit. Volgens de conservator die de werken voor de Italiaanse justitie onderzocht zijn het de echte. Ze lijken in 'redelijk goede conditie'. Wanneer de werken terugkomen naar Amsterdam is nog niet bekend.

De Italiaanse hoofdofficier van justitie in Napels geeft later vandaag uitleg op een persbijeenkomst.

,,Ze zijn terecht!'', zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. ,,Dat ik dat ooit nog zou kunnen zeggen, daar durfde ik niet meer op te hopen.''

De directeur, die op dit moment in Napels is, durfde na zoveel jaar niet meer te rekenen op een mogelijke terugkeer. Hij gaat ervan uit dat hij kan rekenen op ,,de onvoorwaardelijke steun'' van de Italiaanse autoriteiten bij de terugkeer van de doeken.

Het schilderij Zeezicht bij Scheveningen is beschadigd. In de linkeronderhoek is de verf afgebroken. Het andere doek lijkt ongeschonden, afgezien van wat kleine beschadigingen aan de doekranden. Een restaurator moet kijken wat de precieze conditie is van de werken voordat ze kunnen worden gerestaureerd, aldus het museum.

Door de Redactie AD: Foto: Van Gogh Museum

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.