Undercoveractie Stegeman leidt tot onderzoek 'illegaal moskeehuwelijk'

Gepubliceerd op 11 oktober 2016 om 15:15

Het Openbaar Ministerie (OM) doet een 'oriënterend onderzoek' naar de Al-Raza-moskee in Almere. Dat gebeurt naar aanleiding van een uitzending van Undercover Nederland van presentator Alberto Stegeman. Daarin leek het alsof de moskee meewerkt aan onwettige, religieuze huwelijken.

download10-4.jpgIn het programma, dat gisteravond werd uitgezonden op SBS6, was te zien dat een vrouw deed alsof ze wilde trouwen met een moslim die al twee vrouwen had. Voor de verborgen camera maakte de voorzitter van de Al-Raza-moskee duidelijk dat hij wel wilde meewerken aan zo'n huwelijk.

Dat terwijl het in Nederland verboden is om met meerdere partners te trouwen. Ook mag een religieus huwelijk pas worden voltrokken als een echtpaar al is getrouwd voor de burgelijke stand. Of er ook echt een illegaal huwelijk heeft plaatsgevonden in de Al-Raza-moskee is onduidelijk. Later in de uitzending zegt de voorzitter tegen Stegeman dat hij dat nooit heeft gedaan.

Het OM wil nu gaan bekijken of er strafbare feiten hebben plaatsgevonden in de moskee. Daar is vooralsnog geen sprake van. Pas na het verkennend onderzoek gaat het OM bekijken of er ook iemand voor de rechter moet verschijnen.

Geschrokken
De uitzending van 'Undercover Nederland' maakte veel los. Zo liet de burgemeester van Almere, Franc Weerwind, aan Omroep Flevoland weten dat hij ernstig was geschrokken van de beelden. CDA en SP hebben Kamervragen gesteld.

Een aantal moskeeën en imams uit de vier grote steden roepen in een persbericht op om geen islamitische huwelijken meer te sluiten als niet vooraf is vastgesteld dat een huwelijk is geregistreerd bij de burgerlijke stand. ,,Als de Nederlandse wet voorschrijft dat een religieuze plechtigheid pas mag plaatsvinden als het huwelijk ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand is voltrokken, dan moet de moslim zich hieraan houden'', schrijven zij in een verklaring.

Daarnaast eisen twee andere moskeeën rectificatie van Alberto Stegeman. De Omar Ibn Al Khattab-moskee en het Islamitisch Centrum Imam Malik kwamen in beeld in de uitzending, maar zeggen niets te maken te hebben met illegale huwelijken.

Door de Redactie AD: Foto: Google MapsReactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.