Stervenshulp bij 'voltooid leven', moet dat kunnen?

Gepubliceerd op 13 oktober 2016 om 10:13

Ministers Edith Schippers en Ard van der Steur hebben namens het kabinet een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk moet maken om mensen op leeftijd hulp bij zelfdoding toe te staan, wanneer ze van mening zijn dat hun leven ‘voltooid’ is.

Naamloos-3705-4.png

Om de nieuwe wet vorm te geven gaan ze in gesprek met zorgorganisaties en artsen. Nadat we het verhaal hebben uitgelegd, vragen we onder het stuk aan jou: wat vind jij er eigenlijk van?

Een voltooid leven, wat houdt dat in? Het gaat volgens het kabinet om mensen die 'ondraaglijk en uitzichtloos lijden', maar die geen last hebben van lichamelijke medische klachten. Ze reageren met hun brief op het rapport Voltooid Leven van de commissie-Schnabel. Hierin heeft Paul Schnabel van D66 het over mensen met een wens om te sterven, die tevens medische klachten hebben. Dit zorgt ervoor dat ze in de meeste gevallen toch al in aanmerking zouden komen voor euthanasie. Omdat de overige gevallen een kleine groep zouden vormen, is volgens Schnabel een wetswijziging niet nodig.

Geen medische klachten

Volgens het kabinet klopt dit niet, want er zijn ook mensen die hun leven ‘voltooid’ achten en een doodswens hebben, maar die geen medische klachten ervaren. Hierbij noemen Schippers en Van der Steur 'lijden ten gevolge van het verlies van partner en dierbaren, verlies van zinvolle contacten, door vermoeidheid en apathie' als voorbeelden. Er is vanuit sommigen felle tegenstand op dit punt, want eigenlijk zouden ouderen met dit soort gevoelens of klachten eerder geholpen moeten worden op een andere manier.

Het onderwerp ligt zeer gevoelig en daarom zijn het doen van grondig onderzoek en het stellen van strenge eisen noodzakelijk. Het kabinet noemt ‘vrijwilligheid, weloverwogenheid en zorgvuldigheid’ als vertrekpunt van het wetsvoorstel. Daarbij zijn zorgvuldige toetsing en begeleiding van een stervenshulpverlener - die een medische achtergrond en een vervolgopleiding heeft gevolgd - noodzakelijk. Ook een derde, onafhankelijke persoon zou nauw betrokken moeten worden bij het proces.

Voor- en tegenstanders

De grote voorstanders van het wetsvoorstel binnen de politiek voor uitbreiding van de euthanasiewet zijn de VVD, D66 en GroenLinks. De Christenunie en SGP zijn er fel op tegen. De SP is ook niet per se voor, zo noemde Lilian Marijnissen het voorstel zorgwekkend.

Op Twitter barstte het natuurlijk sowieso van de meningen. Waar de een het voorstel toejuicht, noemt een ander het huiveringwekkend en weer een ander vraagt zich af of Schippers hiermee de media-aandacht van de ophef rondom haar echtgenoot Sander Spijker wil afleiden.

Door de Redactie  Metronieuws Foto: illustratie: Colourbox

 

Stelling van de dag: Stervenshulp bij 'voltooid leven', moet dat kunnen?

CLICK TO VOTE
Ja dat moet kunnen onder strikte voorwaarden http://bit.ly/2dy2IIt
Nee ik ben tegen levensbeeindiging http://bit.ly/2dy3Zzs
Ik weet niet wat ik ervan moet vinden http://bit.ly/2dy2sJx

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.