Infiltratie-actie in gevangenis moordenaar Marianne Vaatstra

Gepubliceerd op 14 oktober 2016 om 09:17

Een particulier recherchebureau zegt in de gevangenis via een infiltratie-actie met de moordenaar van Marianne Vaatstra (16) te hebben gesproken.

Naamloos-3705-70.png

Het bureau onderzoekt al jaren verhalen over de mogelijke betrokkenheid van meerdere personen bij de 17 jaar oude moord. Volgens de onderzoekers valt op dat moordenaar Jasper S. nu ineens tegen een medegedetineerde zegt dat hij 'medeplichtig' is aan de moord.

Jasper S. heeft vanuit de gevangenis nooit naar buiten willen treden over de zaak. Hij werd in 2013 op basis van overtuigend dna-bewijs en een bekentenis veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) is er altijd van uitgegaan dat Jasper S. alleen heeft gehandeld. De rechtbank heeft dit ook overgenomen.

Infiltratie
Volgens het bureau heeft Jasper S. tijdens de infiltatrie-actie duidelijk tegen een medegedetineerde gezegd zich 'medeplichtig' te voelen aan de moord. Dit wekt argwaan bij de onderzoekers omdat dit volgens hen mogelijk impliceert dat hij inderdaad niet alleen verantwoordelijk is voor de dood van Marianne. Tot op de dag van vandaag zetten burgerjournalisten en complotdenkers grote vraagtekens bij de officiële lezing van het Openbaar Ministerie. Het particuliere recherchebureau DBDB uit Leeuwarden vond naar eigen zeggen al eerder aanwijzingen dat het om meer dan één dader zou gaan, mogelijk asielzoekers.

Het detectivebureau, dat in het verleden nog samenwerkte met de vader van Marianne en naar eigen zeggen uit persoonlijke fascinatie onbezoldigd aan het onderzoek werkt, heeft via via contact gekregen met de medegedetineerde die tussen oktober 2014 en maart 2015 met S. tijd doorbracht in de gevangenis. De met het recherchebureau samenwerkende Gerard Veenstra gaf de vrouw van de gedetineerde instructies, die vervolgens tijdens het bezoekuur werden doorgegeven. De medegedetineerde moest het vertrouwen van S. winnen, onder meer door open te zijn over zijn eigen daden.

Medeverantwoordelijk
De medegedetineerde sprak naar eigen zeggen onder het kaarten met S. in het Fries. De infiltrant zegt 'enkele opmerkelijke' uitspraken te hebben gehoord. Zo zei S. dat zijn vrouw 'jarenlang naast een medeplichtige heeft gelegen'. De moordenaar weigerde ook een volledige schadevergoeding te betalen 'omdat dit absoluut niet terecht zou zijn' en hij maar 'voor een derde' verantwoordelijk is.

Onderzoekers vinden dit opmerkelijk omdat al jaren het hardnekkige gerucht gaat dat één of meerdere asielzoekers betrokken waren bij de moord. Die zouden vlak na het gruwelijke incident versneld Nederland uit zijn gezet door de autoriteiten.

S. zou inmiddels wat de schadevergoeding aan meerdere nabestaanden betreft geschikt hebben en bedragen over hebben gemaakt. De vader van Marianne kreeg eerder al ruim 40 duizend euro toegewezen van de rechter.

Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/binnenland/infiltratie-actie-in-gevangenis-moordenaar-marianne-vaatstra~a2da59a1/

Door de Redactie AD: Foto: PR

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.