Scholen Maassluis weigeren lespakket Zwarte Piet

Gepubliceerd op 16 oktober 2016 om 16:16

Basisscholen in Maassluis weigeren lespakketten over Zwarte Piet. Ze voelen niets voor de extreme standpunten die de pakketten verkondigen en willen zelf de discussie voeren.

download1-60.jpg

De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar in Maassluis. Burgemeester Edo Haan verwelkomt Sint zaterdag 12 november. De antizwartepietengroep Nederland Wordt Beter kreeg, nadat activist Jerry Afriyie zich meldde bij Haan, de gelegenheid zijn onderwijspakket te presenteren aan de scholen. Ook het Sint & Pietengilde mocht zijn lesmateriaal toelichten, maar maakte geen gebruik van deze gelegenheid.

De schooldirecties vinden dat beide organisaties extreme standpunten - voor of tegen - naar voren brengen. ,,Wij willen onze eigen discussie kunnen voeren'', laten zij weten. ,,Wij willen vooral naar de kinderen zelf luisteren. Het draait tenslotte om hen, het is hun feest. We moeten als volwassenen niet de discussie over de hoofden van kinderen voeren.''

Quiz
Onderdeel van het pakket van Nederland Wordt Beter is een quiz met vragen als 'Willen de mensen die Zwarte Piet spelen echte zwarte mensen plagen?' Goede antwoord: 'Meestal niet'.

Hoe de 'hulpjes' van Sinterklaas er dit jaar uit komen te zien, is nog de vraag. De scholen hebben in hun overleg afgesproken mee te gaan met het landelijke beeld van Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal.

Er heeft zich tot nu toe slechts één partij gemeld die wil protesteren en dat is de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU). Zij wil een manifestatie houden.

Door de Redactie AD: Foto: Joep van der Pal

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.