Utrechters ergeren zich aan hangjongeren in de stad

Gepubliceerd op 18 oktober 2016 om 15:59

AD BUURTONDERZOEKHangjongeren zijn een grote ergernis onder Utrechters. Sterker nog, Utrecht is koploper vergeleken met de gemeenten elders in het land. Dat blijkt uit het AD Buurtonderzoek.

Naamloos-3705-328low-32.png

Bijna 21 procent van de Utrechters die meededen aan het AD Buurtonderzoek, stoort zich aan hangende jongeren in zijn of haar buurt. Utrecht wordt op de voet gevolgd door Amsterdam (20,03 procent) en Schiedam (19,82 procent). In totaal vulden 1.237 Utrechters de buurtenquête in.

Vooral in Overvecht hebben mensen bovengemiddeld vaak last van hangjongeren. Ook uit Kanaleneiland komen klachten. Van de bewoners in Kanaleneiland-Noord klaagde driekwart over overlast van hangjeugd. Maar ook in Zuilen, zoals rondom het Prins Bernhardplein en de Schaakbuurt, ergeren buurtbewoners zich groen en geel aan de hangjeugd.

Overlast
Cijfers van de gemeente Utrecht bevestigen de overlast. In het eerste half jaar van 2016 kreeg de politie 1518 meldingen van jeugdoverlast, in toename van 9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Al jaren schommelt het percentage Utrechters dat overlast ervaart, rond de 20 procent.

,,Utrecht is een stad met veel jongeren. In Kanaleneiland wonen zo'n 6.000 kinderen en jongeren op een gebied van 500 meter bij 2 kilometer. In hoogbouw, zonder tuin, dus dan is de straat een logische plek om te verzamelen", verklaart Esther Daals, gebiedsmanager veiligheid van de gemeente in Kanaleneiland. En daar op straat varieert de overlast, die de een anders ervaart dan de ander, van blowen op een bankje tot grote groepen die bij winkelcentra mensen naroepen en intimideren.

Praten
De gemeente werkt samen met onder meer Jongerenwerk Utrecht (JoU) en de politie om de overlast te beperken. Het credo: praten, praten, praten. ,,Wij vertellen ze: wij zijn jullie kans. Grijp je die niet, dan komt de politie en krijg je de harde aanpak", vertelt jongerenwerker Nurettin Eren, actief in Overvecht. ,,Ze geven vaak aan dat ze zich vervelen of dat er nergens een plek voor ze is. Vraag je door, dan blijkt dat ze geen bijbaan hebben, of geen studie. Nou, wij hebben ook een jobmatcher die je bijvoorbeeld vertelt hoe je moet solliciteren."

Het is dweilen met de kraan open. Jongeren die een vaste relatie krijgen of een studie gaan doen en een bijbaantje krijgen, verdwijnen van de straat, maar worden daar opgevolgd door nieuwe groepen. ,,Het zal nooit helemaal verdwijnen. Je ziet ze vaak terug op dezelfde hangplekken. Het draait toch om zien en gezien worden, dus ze hangen het liefst waar veel reuring is, zoals winkelcentra", geeft Daals aan.

Twaalf groepen
Op dit moment telt Utrecht twaalf jeugdgroepen die te boek staan als 'problematisch': drie hinderlijke, vier overlastgevende en vijf criminele groepen. Daals: ,, In de hele stad gaat het om zo'n 140 jongeren. Daarvan brengen we iedere jongere individueel in kaart: wie zijn de meelopers die we nog hulpverlening kunnen bieden? Wie moet de politie harder aanpakken?"

Afgelopen week waren hangjongeren al meerdere keren in het nieuws. In De Meern valt een groep de supermarkt en scholen lastig. Bewoners rondom winkelcentrum Overkapel in Overvecht schreven een brandbrief aan burgemeester Jan van Zanen over het drugsdealen, draaien van harde muziek en de intimidatie daar. Deze zomer zetten bewoners met een handtekeningenactie de overlast bij winkelcentrum Rokade (Zuilen) opnieuw op de kaart.

Door de Redactie AD: Foto: Frank de Roo

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.