Graftombe van Jezus voor het eerst in eeuwen geopend

Gepubliceerd op 28 oktober 2016 om 12:34

Voor het eerst in eeuwen wordt de mysterieuze graftombe blootgelegd waar volgens de overlevering Jezus Christus na zijn kruisiging begraven werd. Lang werd gedacht dat er niets meer van over was, maar bij de restauratie van de kerk die er bovenop is gebouwd in het oude, ommuurde deel van Jeruzalem, is het tegendeel ontdekt.

download1-78.jpg

Het Heilige Graf, zoals de tombe ook wel wordt genoemd, is op zijn minst sinds 1555 niet meer geopend. De plek is vier keer herbouwd, de laatste keer na een brand, in 1810. ,,We hebben de marmeren bedekking van het graf teruggetrokken en we werden verrast door de hoeveelheid vulmateriaal eronder", vertelt Fredrik Hiebert, archeoloog aan de National Geographic Society, een partner in het project.

Hij vervolgt: ,,Het zal een lange wetenschappelijke analyse worden, maar we zullen uiteindelijk in staat zijn om het originele rotsoppervlak waar het lichaam van Christus na zijn kruisiging zou neer zijn gelegd te zien krijgen."

De tombe wordt door Griekse specialisten van de technische universiteit in Athene opgeknapt, een operatie die omgerekend bijna 4 miljoen euro kost. De restauratie vormt de uitgelezen gelegenheid voor wetenschappers om het heiligste christelijke monument te onderzoeken. ,,De Grieken zijn de eerste, voor zover we weten, die het graf daadwerkelijk gaan openen", zegt wetenschapper Hiebert tegen National Geographic. ,,Het is behoorlijk uitzonderlijk."

In totaal buigen vijftig experts zich over de graftombe. Zij werken voornamelijk 's nachts om pelgrims overdag gelegenheid te geven het Heilige Graf te bezoeken.

Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/amsterdam/graftombe-van-jezus-voor-het-eerst-in-eeuwen-geopend~ace6cc00/

Door de Redactie AD: Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.