Drie nieuwe verpleeghuizen op zwarte lijst zorginspectie

Gepubliceerd op 1 november 2016 om 11:46

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft drie nieuwe verpleeghuizen op de zwarte lijst gezet. Het gaat om verpleeghuizen om: Cato uit Den Haag, Care Residence Zonnestraal uit Hilversum en Avondrust in Veenendaal. Zij presteren onder de maat.

Naamloos-3947.png

De IGZ begon afgelopen zomer met het bekendmaken van de lijst. Bij de lancering stonden er elf verzorgingstehuizen op. Bij drie van hen voldeed de medicatieveiligheid niet. Vijf van die instellingen hebben zich niet aan het meest intensieve toezicht weten te ontworstelen en staan er nog steeds op. Dat zijn: Careyn, Humanitas, Laurens, Beweging 3.0 en Warande.

Bij één van de instellingen, Stichting Careyn, is zelfs een interventieteam ingezet. Het is de eerste keer dat dit gebeurt, en dat bij één van de grootste instellingen van het land. Careyn heeft 29 verpleeghuizen in de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Daarin wonen 2400 mensen.

Met de drie (kleine) nieuwkomers zijn er momenteel dus acht instellingen die niet goed scoren en in september (nog) onder intensief toezicht stonden. De inspectie neemt extra maatregelen om de situatie in de verpleeghuizen te verbeteren. Zo hebben vier van de acht instanties een bestuurlijke aanwijzing gekregen en krijgen de vier andere verscherpt toezicht.

Van Rijn
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) laat ook weten dat, sinds de start van het extra toezicht in 2015, bij 111 van de 150 verpleeghuisinstellingen waar sprake was van een verhoogd risico de kwaliteit inmiddels op orde is. Daar is geen extra toezicht van de inspectie meer nodig.

De drie nieuwe (kleine) instellingen op de zwarte lijst maakten al onderdeel van de eerdere 150 verpleeghuizen met verhoogd risico.

,,Laat ik duidelijk zijn: ik wil dat de kwaliteit zo snel mogelijk verbetert in alle verpleeghuizen waar dat nodig is. Gelukkig is er door er bovenop te zitten echt vooruitgang geboekt in de afgelopen periode. Bij 111 instellingen is het extra toezicht ondertussen overbodig. Waar nog verbeteringen nodig zijn, treedt de inspectie handhavend op'', aldus Van Rijn.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.