Haatimam heeft hier vrij spel

Gepubliceerd op 2 november 2016 om 10:24

De door België uitgewezen haatimam El Alami Amaouch blijkt al zeker een jaar actief te zijn in Nederland. Hij predikt in Veenendaal.

Naamloos-3975.png

Dat vertellen bronnen aan deze krant. De gevreesde haatimam, die in België zijn volgelingen aanzette naar Syrië af te reizen, blijkt al ruim een jaar rustig zijn gang te gaan in Nederland. De politie is getipt, maar er is niet ingegrepen. In België baarde Amaouch onder meer opzien door Allah te smeken een seculiere Marokkaanse dichter de tong af te snijden.

Toezicht
Opmerkelijk genoeg kondigde het ministerie van Veiligheid en Justitie afgelopen zaterdag nog aan dat de Nederlands-Marokkaanse imam 'scherp in de gaten zal worden gehouden als hij naar Nederland komt'. Maar daarbij is niet vermeld dat hij al maanden in Veenendaal wordt gesignaleerd.

Vorig jaar deed een onbekend persoon bij de politie melding van het prediken van Amaouch. De imam zou dat op 'meerdere plekken' in Veenendaal doen. België werkte toen al volop aan het uitzetten van de haatimam, die volgens de staatssecretaris van asiel 'gif voor moslimjongeren' is. Niet alleen zijn volgelingen zijn radicaal, zijn zoon riep in een filmpje op christenen en afvalligen te doden.

Dat hij zich juist in Veenendaal ophoudt, heeft te maken met de familie die de imam in deze plaats heeft. Een woordvoerder van de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt dat bekend is dat de imam regelmatig in Nederland wordt gesignaleerd. ,,Hij kan de grens over omdat er vrij verkeer van personen is, maar we houden hem in de gaten.''

Zijn preken kunnen niet worden verboden, zolang Amaouch zich aan de grenzen van de wet houdt.  ,,Wanneer hij strafbare feiten pleegt, wordt hij aangehouden.''

Aandacht
De politie in Utrecht wil wegens 'privacyredenen' niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal wil alleen zeggen dat hij zich niet herkent in het beeld van een haatimam die ongehinderd zijn gang kon gaan. ,,Zeker sinds ruim twee jaar geleden een 18-jarig meisje uitreisde naar Syrië, is er volop aandacht voor radicalisering. We hebben goede contacten met de veiligheidsdiensten en de politie op dit vlak en weten wat er speelt."

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.