'Sloop duizenden woningen Rotterdam is onbegrijpelijk'

Gepubliceerd op 3 november 2016 om 10:34

De Woonbond wil dat de gemeente Rotterdam afziet van het plan om duizenden woningen te slopen.

downloads-131.jpg

Het Rotterdamse college stelt ten onrechte dat de stad een overschot aan goedkope huurwoningen heeft, zegt de landelijke belangenorganisatie van huurders. Er is juist een tekort aan goedkope woningen in de havenstad.

Rotterdammers mogen zich eind deze maand in een referendum uitspreken over de Woonvisie 2030 van het college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA. Volgens dat plan van wethouder Ronald Schneider (Leefbaar) moeten in de gemeente 20.000 goedkope huurwoningen worden gesloopt of worden verkocht.

Tegelijkertijd wil Schneider de komende jaren meer woningen voor midden- en hogere inkomens bouwen. Volgens de wethouder is er een tekort aan iets duurdere woningen, waardoor Rotterdammers met een hoger inkomen uit de stad vertrekken.

De situatie is slechter dan in steden als Amsterdam en Utrecht. En Rotterdam gaat dan slopen?

Ronald Paping, directeur Woonbond
 
De sloopplannen doen de gemoederen hoog oplopen. Tegenstanders haalden genoeg handtekeningen op voor een referendum over de Woonvisie. Hoewel de collegepartijen de vraagstelling hebben verbreed ('Bent u voor of tegen de Woonvisie?') blijft de inzet voor de tegenstanders een stuk simpeler: voor of tegen de sloop van goedkope huurwoningen.

De tegenstanders worden gesteund door de Woonbond. Uit de cijfers van de landelijke huurdersvereniging zou blijken dat Rotterdam een tekort aan goedkope huurwoningen heeft. Directeur Ronald Paping vindt de sloopplannen dan ook onbegrijpelijk.

"Rotterdam heeft vrij weinig sociale huurwoningen in vergelijking met de doelgroep", zegt hij. "De situatie is slechter dan in steden als Amsterdam en Utrecht. En die steden hebben het besef dat er een tekort is aan goedkope woningen en gaan er bij bouwen. En Rotterdam gaat dan slopen?"

Dat er in Rotterdam eerder een tekort dan een overschot is aan goedkope huurwoningen, blijkt volgens de Woonbond onder meer uit de lange wachtlijsten bij corporaties.

De landelijke huurdersvereniging is geen tegenstander van meer woningen voor midden- en hogere inkomens voor Rotterdam. "Dat is geen slecht idee, maar daarvoor hoeft Rotterdam de lagere inkomens niet de stad uit te jagen. Er is nog genoeg ruimte om te bouwen", stelt Paping.

Het Rotterdamse referendum is op 30 november.

Door de Redactie NOS: Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.