Beatrixziekenhuis is beste van het land

Gepubliceerd op 4 november 2016 om 14:30

ZIEKENHUIS TOP 100 Het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem is het beste ziekenhuis van het land. De nieuwe editie van de AD Ziekenhuis Top 100 verschijnt morgen.

Naamloos2-875.png

Het Beatrixziekenhuis scoort goed op veel van de 38 elementen waarop ziekenhuizen beoordeeld worden, waaronder twee belangrijke punten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat zijn de zorg voor kwetsbare oudere patiënten en de controle op medicijngebruik. Zo is bij veel operaties een geriater betrokken en is de controle op ondervoeding en een delirium bij ouderen op orde.

Het Beatrixziekenhuis controleert bijna alle patiënten bij opname en ontslag op medicijngebruik. De controle van het medicijngebruik van patiënten kan veel medische problemen voorkomen.

Medicijncontrole
Uit de gegevens van de Top 100 blijkt dat ongeveer 40 procent van de ziekenhuizen de medicijncontrole nog niet voldoende op orde heeft. Ook houden vijftien ziekenhuizen zich niet aan de medische norm voor blaaskankeroperaties: een ziekenhuis moet hier voldoende ervaring voor hebben en minimaal twintig operaties per jaar verrichten. Vijftien van de 48 ziekenhuizen met blaaskankerpatiënten haalden in 2015 die norm niet.

Het Beatrixziekenhuis laat sinds een paar jaar dit soort complexe operaties over aan grotere ziekenhuizen. Door zich te concentreren op basiszorg, kan het ziekenhuis op dat terrein goede kwaliteit leveren.

Bij veelvoorkomende routineoperaties is de kwaliteit goed, zoals bij galblaasoperaties en heupoperaties. Ook behaalt het ziekenhuis als enige in de lijst de volle vier punten voor goede zorg rond ondervoeding.

Oncologie
De AD Ziekenhuis Top 100 maakt gebruik van gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren. Ziekenhuizen zijn beoordeeld op 38 verschillende aspecten die een doorsnede zijn van de behandeling in ziekenhuizen, zoals oncologie, cardiologie, heupoperaties en de kwaliteit van de verpleging.

Door de Redactie AD: Foto: Shody Careman

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.