Britse kranten vallen Brexit-rechters keihard aan

Gepubliceerd op 4 november 2016 om 15:57

Een aantal Britse kranten gaat bijzonder fel in de aanval tegen de rechters die gisteren besloten dat Brexit-onderhandelingen alleen mogen doorgaan met toestemming van het parlement. ,,Enemies of the people", worden de rechters laatdunkend genoemd. Talloze Britten reageren verbijsterd op de voorpagina's.

Naamloos2-904.png

De nieuwe Britse premier Theresa May hoopte zonder goedkeuring van het parlement te onderhandelen over de Brexit. Een driekoppige rechtbank besliste gisteren echter dat niet de regering bepaalt wanneer het Artikel 50 mag activeren, maar het parlement. Met dat artikel wordt de procedure voor een vertrek uit de Europese Unie in werking gezet. Hiermee is May de controle kwijt over het proces.

Pro-Brexit-kranten als Daily Mail, Daily Telegraph, Daily Express en the Sun reageren hun woede over het besluit af op de drie rechters. Ze noemen het drietal 'volksvijanden' en vallen ze soms zelfs persoonlijk aan. Zo meet de Daily Mail groot uit dat een van de rechters een homoseksuele ex-Olympische schermer is. Bekende en onbekende twitteraars, onder wie schrijfster J.K. Rowling, spreken er schande van.

Aanval op afkomst
The Sun valt niet alleen de rechters aan, maar ook Gina Miller, de initiatiefnemer van de rechtszaak rond de Brexit. De krant haalt de afkomst van de in Guyana geboren Londense erbij. ,,Rijke buitenlandse elite negeert de wil van Britse stemmers", kopt de krant. Wellicht hoopt de krant hiermee de vreemdelingenhaat aan te spreken die leeft onder bepaalde groepen in Groot-Brittannië.

De aanval van de kranten is 'een ondermijning van de democratie', vinden sommige twitteraars. Financieel specialisten benadrukken de ironie van de woede. De Britten willen Britse wetgeving en verlaten daarom de EU, maar wanneer deze wordt nageleefd, zijn de rechters 'volksvijanden'.

Vertraging
De regering maakte bekend direct in beroep te gaan tegen het besluit van de drie rechters. Dit gebeurt bij de hoogste rechtbank van het land, de Supreme Court. May vreest dat het parlement de boel zal vertragen en de onderhandelingen bemoeilijkt.

Brexit-stemmers zijn verontwaardigd over de uitspraak: ze denken dat op deze manier de Brexit steeds verder wordt uitgesteld. ,,Ik vrees verraad. Het lijkt erop dat de politiek de uitslag van het referendum niet wil accepteren", twittert UKIP-voorman Nigel Farage. ,,Ze hebben geen idee wat een enorme publieke woede dit zal veroorzaken."

Vooralsnog is het niet duidelijk wat de gevolgen van de uitspraak precies zijn. Pas na het beroep zal duidelijk worden wat het betekent voor het Britse EU-lidmaatschap en de positie van premier May. Die zei in ieder geval dat de voorbereidingen op een Brexit gewoon doorgaan. Ze is nog steeds van plan de procedure voor een vertrek eind maart in gang te zetten.

Door de Redactie AD: Foto:  AD

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.