Oud-korpschef Bouman legt werk neer

Gepubliceerd op 8 november 2016 om 13:58

DECLARATIESCHANDAAL: Oud-korpschef Gerard Bouman, die een adviseursfunctie bij de politie had, legt zijn werk tijdelijk neer. Dat is besloten na overleg met minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie, zo bevestigen bronnen aan deze krant. De minister zal later vandaag de Tweede Kamer op de hoogte brengen.

Naamloos2-979.png

De positie van Bouman is onder vuur komen te liggen door het declaratieschandaal rond de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Zijn mogelijke rol daarin wordt onderzocht. Lopende het onderzoek zal Bouman geen werkzaamheden meer verrichten. Gisteravond maakte ook al de voltallige COR bekend op te stappen.

Schandaal
Vorige week maakte de huidige korpschef Erik Akerboom de uitkomsten van een oriënterend onderzoek naar de geldsmijterij door de ondernemingsraad in 2015 bekend. Daaruit blijkt dat de COR veel uitgaven niet kon verantwoorden. 

Veel van het budget van 1,6 miljoen euro ging op aan diners, feesten, partijen, overnachtingen met champagneontbijt en inhuur van onder anderen imagocoaches. ,,Er was sprake van ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven", aldus Akerboom.

De korpschef deed in oktober aangifte tegen de toenmalige voorzitter van de COR, Frank Giltay. Tegen hem loopt nu strafrechtelijk onderzoek. Giltay wordt ondermeer verweten veelvuldig met een creditcard van de politie te hebben gepind en snoepreis naar Curacao te hebben gemaakt.

Het schandaal deed zich voor toen Bouman korpschef was. Volgens zijn opvolger Akerboom ontbrak in die tijd een kritische blik vanuit de politietop op de COR-uitgaven.  

Onderzoek
In politiekringen wordt gesuggereerd dat Bouman de COR met het megabudget 'omkocht' om zo moeilijke besluitvorming door te drukken. Tijdens de reorganisatie van de Nationale Politie zijn impopulaire beslissingen genomen, die dankzij de goedkeuring van de COR konden worden doorgezet.

Na de bekendmaking van de eerste onderzoeksresultaten door Akerboom gaf minister Van der Steur opdracht tot een extern onderzoek naar de rol van de voormalig korpschef. Op de vraag waarom Bouman niet op non-actief werd gesteld, antwoordde Van der Steur toen nog dat hij beslissingen wil nemen op basis van de feiten. Een groot deel van de oppositie wilde juist wel dat de politieadviseur zijn werk zou neerleggen.

Tijdelijke COR
,,Een logische en verstandige stap," noemt voorzitter Jan Struijs van politievakbond NPB het opstappen van Bouman. ,,Hierdoor ontstaat de rust die nodig is om goed onderzoek te verrichten." 

Volgens Jan Struijs moet er zo snel mogelijk een tijdelijke ondernemingsraad worden ingesteld. ,,De politie staat voor een aantal zware beslissingen. Zo speelt er een personele reorganisatie, en staat er een aantal grote aanbestedingen voor de deur zoals de politietelefoons en ME-wagens. Die vragen om instemming van een OR."

Door de Redactie AD: Foto: ANP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.