Een op zeven mantelzorgers voelt zich ‘zwaarbelast’

Gepubliceerd op 9 november 2016 om 15:32

Een op de zeven mantelzorgers zegt dat de zorg voor familie of bekenden zwaar of overbelastend is. Deze groep geeft op gemiddeld 28 uur per week aan mantelzorg te doen, tegenover de 8 uur van de overige mantelzorgers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Naamloos2-1068.png

Nederland telt volgens het CBS ongeveer 2 miljoen mantelzorgers, die voor een partner, kind of vriend zorgen die ziek of gehandicapt is. Het CBS kijkt daarbij naar langdurige zorg van drie maanden of langer en minimaal 8 uur per week. Gemiddeld besteedden de mantelzorgers ongeveer 11 uur per week aan zorg. De meeste mensen zorgen voor een familielid en vrouwen zeggen vaker mantelzorg te verlenen. 

MEESTAL 50-PLUSSERS

De meeste mantelzorgers zijn tussen de 50 en de 74 jaar oud. „Gemiddeld geeft bijna een vijfde deel van de Nederlanders van veertig jaar of ouder aan te zorgen voor iemand uit zijn of haar omgeving”, aldus het CBS. Onder 75-plussers is het aandeel mantelzorgers wat lager (14 procent).

Het Sociaal Cultureel Planbureau stelt dat er in Nederland dubbel zoveel mantelzorgers zijn: ongeveer vier miljoen. Het SCP telt echter ook mensen mee die voor kortere tijd voor een naaste zorgen. De cijfers van het CBS die woensdag naar buiten zijn gebracht komen grotendeels overeen met de resultaten van een onderzoek in 2013. Ook toen gaf één op de zeven mantelzorgers aan de zorg (te) zwaar te vinden.

Door de Redactie  Metronieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.