Wiebes komt pas volgend jaar met cijfers reorganisatie Belastingdienst

Gepubliceerd op 10 november 2016 om 13:52

Staatssecretaris Wiebes heeft zijn handen vol aan de uit de hand gelopen vrijwillige vertrekregeling van personeel van de Belastingdienst.

Naamloos2-1084.png

Er was zoveel belangstelling voor de regeling, dat die ongeveer 70 miljoen euro extra gaat kosten. Na een aantal pittige debatten zou Wiebes - op aanvraag van de Tweede Kamer - volgende maand met definitieve cijfers komen. In een brief in handen van RTL schrijft de staatssecretaris dat hij dit niet gaat redden.

Door het uitstel van de cijfers lijkt staatssecretaris Wiebes wat extra tijd te kopen in de rel rondom de riante vertrekregeling van medewerkers van de Belastingdienst. Zelf zegt hij in december niet ,,volledige en op basis van de meest actuele stand van zaken'' cijfers te kunnen geven. Gegevens waar de Tweede Kamer nadrukkelijk om heeft gevraagd.

Wiebes weet wel hoeveel medewerkers gebruik hebben gemaakt van de vertrekregeling, maar heeft geen gegevens over de gevolgen hiervan. Wat gaat de fiscus doen om het vertrek van 6000 werknemers op te vangen? En hoe groot zijn de risico's die hieraan verbonden zijn? Het zijn vragen waar de staatssecretaris momenteel nog geen antwoorden op kan geven, en waardoor hij om uitstel heeft gevraagd.

Openbaarmaking
De Tweede Kamer zal hier waarschijnlijk niet heel blij mee zijn. Diverse Kamerleden eisten in oktober openbaarmaking. Ze wilden precies weten hoe het kan dat de reorganisatie 70 miljoen euro duurder uitpakt dan voorgenomen. CDA-Kamerlid Omtzigt deed daarbij zelfs een beroep op artikel 68 van de Grondwet, dat het informatierecht voor het parlement regelt. Een probleem voor Wiebes, die allang heeft erkend dat het 'niet netjes' was gegaan.

Door alle kritiek in de Tweede Kamer besloot Wiebes de Belastingdienst onder curatele te stellen voor wat betreft de financiën. Oppositiepartijen namen echter geen genoegenmet de manier waarop Wiebes tot nu toe met de heikele kwestie omging. ,,Pas nadat de Tweede Kamer de problemen ontdekt, zet de baas van de Belastingdienst, Wiebes zelf dus, de Belastingdienst onder curatele'', aldus CDA-Kamerlid Omtzigt.

Ondanks de hierboven genoemde maatregel blijft de Kamer ook hameren op meer feiten en cijfers. Deze zullen er dus - als het aan Wiebes ligt - in 2017 gaan komen. Ondertussen lijkt de staatssecretaris steeds verder weg te zakken in het drijfzand. Net als zijn voorganger Frans Weekers.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.