Burenruzie kost bejaarde drie ton

Gepubliceerd op 10 november 2016 om 15:31

Burenruzies kunnen soms flink uit de hand lopen, maar een ruzie in Leersum ging heel ver.

Naamloos2-1121.png

De buren van een 80-jarige man mogen een dwangsom van 300.000 euro innen, zo bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag. Dit is de hoogste dwangsom die ooit is opgelegd en gevorderd bij een Nederlandse burenruzie.  

De bejaarde man, ook wel het ‘monster van Leersum’ genoemd, en zijn buren, het echtpaar Griffioen, hebben al vijftien jaar problemen. Op het erf in de bossen van Leersum zijn bij het echtpaar auto's vernield en uitwerpselen op tuinmeubelen gesmeerd, zo schrijft de Volkskrant.

‘AFSCHRIKWEKKENDE WERKING’

In 2009 kreeg de bejaarde man een verbod om het erf van zijn buren te betreden, omdat hij daar eerder ten onrechte was geweest. Een jaar later werd dat verbod uitgebreid met een dwangsom van 300.000 euro. Dit moest een ‘voldoende afschrikwekkende werking’ hebben. Als het verbod werd overtreden, dan zouden de gevolgen ‘onomkeerbaar’ zijn, aldus de rechter. 

Toen bleek dat de man toch tweemaal het erf had betreden, bepaalde de rechter dat de buren beslag mochten leggen op de woning van de man om zo de 300.000 euro te innen. Het ‘monster van Leersum’ eiste dat dat vonnis niet mocht worden uitgevoerd en zijn advocaat noemde de gedwongen verkoop van de woning ‘disproportioneel’.

OP ZOEK NAAR HOND

Volgens de advocaat van het echtpaar is de bejaarde man dit jaar twee keer op het erf geweest, zo bleek uit camerabeelden. De eerste keer was op 31 maart 2016, toen vernielde hij een auto. De tweede keer was op 4 april 2016, toen was hij naar eigen zeggen op zoek naar zijn hond. 

Omdat hij een verbod had en toch het erf heeft betreden, moet hij nu betalen. De advocaat heeft vorige maand beslag laten leggen op het huis van de man. Twee weken geleden vocht de 80-jarige dit aan. Daarbij zei hij dat niet zijn buren maar hij zelf het slachtoffer is, omdat hij geslagen zou zijn door de broer van de buurman. De rechter gaf hem geen gelijk en bepaalde dat de beslaglegging rechtmatig is.

Door de Redactie  Metronieuws Foto: Wikipedia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.