Rutte in de verdediging om telefoontje met Trump

Gepubliceerd op 15 november 2016 om 14:56

Premier Mark Rutte heeft zijn telefoontje met de aankomende Amerikaanse president Donald Trump vandaag moeten verdedigen. Onder meer D66-voorman Alexander Pechtold had hier kritiek op. Die vond een verklaring van Rutte op Facebook over de inhoud van het gesprek nietszeggend en slap.

Naamloos-4112.png

Pechtold had liever gezien dat Rutte in diens gesprek met Trump kritischer was geweest. De premier had het over waarden als democratie, vrijheid en respect voor anderen moeten hebben, zei de D66-fractieleider in de Tweede Kamer. Kamerlid Michiel Servaes van regeringspartij PvdA noemde de verklaring nietszeggend en teleurstellend.

Rutte noemde het onverstandig meteen met het vingertje te wijzen. ,,Zo hoor je geen relatie te bouwen en behartig je niet de Nederlandse belangen'', zei hij. ,,Je gooit dan meteen de deur dicht.''

Facebook
Rutte liet gisteren via Facebook weten met Donald Trump gesproken te hebben. ,,We hebben allebei het belang onderstreept van blijvende nauwe samenwerking tussen onze landen. De Verenigde Staten en Nederland zijn trouwe bondgenoten en goede vrienden", aldus de premier.

Volgens Rutte zijn de 'historische, culturele en economische banden tussen Nederland en de VS hecht' en is dat in het gesprek nog eens bevestigd. De premier wil de samenwerking in stand houden om banen te blijven creëeren en gezamenlijke problemen aan te pakken.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.