Gaat de spaarrente onder 0?

Gepubliceerd op 1 december 2015 om 16:48

De rente is al laag, bij Rabobank krijg je nu nog maar 0,7 procent, maar misschien verlaagt de ECB komende donderdag de rente die ze aan banken in rekening brengt nog verder. Moeten we straks geld toegeven om te sparen?

monopoly_0-2.pngDe nominale spaarrente zal niet negatief worden, zegt Dirk Bezemer, universitair hoofddocent aan de Universiteit Groningen desgevraagd. Hij denkt dat banken het eenvoudigweg niet aan klanten kunnen uitleggen als ze een negatieve rente zouden berekenen. Bezemer verwacht wel dat de spaarrente verder omlaag kan.

Volgens hem is het een voordeel voor banken als ze deposito’s aantrekken, voor hun financiering. Bezemer  is niet bang voor de winstgevendheid van banken, als ze straks misschien wel meer geld aan de ECB moeten betalen (een negatieve rente) wanneer zij zelf geld bij de ECB stallen. ''De meeste rentewinst behalen banken op hypotheken''.

Bezemer: Geen negatieve hypotheekrente
Een negatieve hypotheekrente verwacht Bezemer al helemaal niet. ''Veel mensen verwachten al lange tijd dat de hypotheekrente omlaag gaat, maar blijkbaar is de concurrentie niet zodanig dat banken gedwongen worden om de hypotheekrente te verlagen''.

Banken kunnen het zich volgens hem ook veroorloven om de huidige vrij hoge hypotheekrente te berekenen, ''er is nu veel vraag, dus waarom zouden verlagen?''.

De Vries: 40 procent kans op spaarrente kan onder 0
Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, denkt wel dat de spaarrente negatief kan worden: ''dat is zeker niet ondenkbaar''. Hij schat de kans daarop 40 procent. Dat zal dan in eerste instantie voor korterlopende deposito’s gelden, bijvoorbeeld met een looptijd van een jaar, geeft De Vries aan.

De Vries denkt dat als de spaarrente negatief is spaarders dan hun geld gaan oppotten, óf ze gaan het uitgeven. Dat hangt er volgens hem vanaf hoe het bedrijfsleven zich houdt en schulden afbetaald worden. ''Schulden zijn nog steeds molenstenen om de nek van de economie in Europa''.

Hij denkt dat de inflatie nog heel lang laag blijft in Europa, niet alleen door de schulden, maar ook door de overcapaciteit in de wereld.

Een negatieve hypotheekrente lijkt De Vries wat verder weg. ''Het gaat dan om langlopende contracten''. Op de vraag of de hypotheekrente met een looptijd van een jaar negatief kan worden zegt De Vries: ''het zou kunnen, niets is ondenkbaar in deze wereld''.

Eijffinger: spaarrente naar 0
Wat er met de spaarrente gebeurt hangt ervan af met hoeveel de ECB de depositorente verlaagt, zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie van de Universiteit van Tilburg. Hij verwacht dat de depositorente met 0,1 tot 0,2 procent verder zal worden verlaagd. Nu is de depositorente al 0,2  procent negatief.

Eijffinger denkt dat die verlaging beperkt zal doorwerken in de spaarrente. Hij verwacht dat de spaarrente voorlopig niet negatief wordt. Hij denkt wel dat de spaarrente naar nul gaat.

Banken hebben spaargeld nodig, voor de financiering van hun kredieten, als de spaarrente negatief mocht worden, dan zullen de deposito’s teruglopen, zegt Eijffinger.

De hypotheekrente ziet Eijffinger ook niet onder nul zakken. Banken hebben volgens hem nog een behoorlijke marge op hypotheken en hij denkt dat de hypotheekrente significant positief zal blijven.

De Geus: Hierom zijn Ferrari’s en kunst zo duur
Hans de Geus, econoom en RTL Z-beurscommentator, denkt dat wel dat de spaarrente straks negatief wordt, maar dat zal niet gelden voor de hypotheekrente. ''De vergrijzing valt samen met de schuldencrisis, waardoor iedereen aan het aflossen, oftewel sparen, is, terwijl ook overheden denken dat ze niet te veel mogen uitgeven'', aldus De Geus. ''Niet iedereen kan tegelijkertijd sparen, dus moet de rente negatief worden om eruit te komen''.

We zijn gewend aan een positieve rente, maar dat is helemaal niet zo natuurlijk, zegt De Geus. ''Geld meenemen is iets heel bijzonders, als je geld niet uitgeeft maar spaart, dan neem je een stukje uit de economie weg'', legt De Geus uit, ''als iedereen tegelijk gaat sparen dan raken de winkels niet uitverkocht en daalt het nationaal inkomen.''

De Geus denkt dat misschien wel contant geld zal verdwijnen. Dan zou de rente nog negatiever kunnen worden, waardoor je in feite wel wordt gedwongen om het uit te geven, zegt hij. ''De grote vraag is waar je dan je geld in moet steken, je kunt ook goederen gaan kopen als een soort belegging. Mensen met geld kopen dan maar flatjes in Amsterdam voor kun kinderen voor over 20 jaar, omdat ze niet weten wat ze met hun geld moeten. Daarom zijn Ferrari’s en kunstwerken ook zo duur''.

Een negatieve hypotheekrente ziet De Geus niet, omdat er altijd een kredietopslag zal zijn. De rente die huizenkopers betalen ligt hoger dan de rente die de ECB aan banken in rekening brengt. Er is immers altijd het risico dat de geldlener niet kan terugbetalen. Voor dat risico brengt de bank een opslag in rekening.

RTL Z / © AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.