Slotervaartziekenhuis betaalt Amsterdam miljoenen terug

Gepubliceerd op 7 december 2015 om 13:57

Een meevaller voor de gemeente Amsterdam. Het Slotervaartziekenhuis heeft de gemeente een lening van 4,6 miljoen euro terugbetaald. Lang was het de vraag of dat geld ooit terug zou komen.

slotervaartziekenhuis_hoofdingang_anp_0-1.jpgBij de verzelfstandiging in 1997 verschafte de gemeente Amsterdam het noodlijdende Slotervaartziekenhuis een achtergestelde lening van 10 miljoen gulden. Toen de financiële situatie het in 2008 toestond, wilde de gemeente het geld terug. Maar het ziekenhuis, dat inmiddels in handen was van investeerders Aysel Erbudak en Jan Schram, weigerde te betalen.

Er moesten rechtszaken en een directiewissel aan te pas komen, voordat de gemeente en het ziekenhuis in 2013 een akkoord konden sluiten over een terugbetalingsregeling.

Ook recenter was er nog gedonder over de lening. Volgens het zojuist verschenen boek 'De kraak van het Slotervaartziekenhuis' zou de nieuwe eigenaar van het ziekenhuis, zorgondernemer Loek Winter, de lening langzamer willen aflossen. Nadat toenmalig wethouder van Financiën Pieter Hilhorst dreigde om beslag te leggen op het ziekenhuis, werd toegezegd dat de lening in vijf jaar zou worden terugbetaald.

Volledig afgelost
Uit de afgelopen week gedeponeerde jaarrekening blijkt nu dat het Slotervaartziekenhuis de volledige lening eind vorig jaar volledig heeft afgelost. Daarmee heeft de gemeente eindelijk de 4,6 miljoen euro terug. De verschuldigde rente was al eerder betaald. Het ziekenhuis spreekt van het 'sluitstuk van de privatisering van 1997.'

Vrijdag meldde RTL Z dat het Slotervaartziekenhuis in 2014 voor het derde achtereenvolgende jaar rode cijfers schreef. Het verlies bedroeg 1,4 miljoen euro, op een omzet van 116 miljoen euro.

RTL Z/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.