Vijf bestuurders illegaal boven de balkenendenorm

Gepubliceerd op 17 december 2015 om 09:40

Vijf topfunctionarissen in de zorg en het onderwijs verdienden in 2014 zonder toestemming meer dan toegestaan.

Met hun inkomen overschreden ze de balkenendenorm van 230.474 euro, schrijft minister Plasterk aan de Tweede Kamer (.pdf). In 2013 verdienden nog zeven functionarissen illegaal boven de norm. 

De salarissen van 33.000 functionarissen bij 5800 instellingen als woningcorporaties, onderwijsorganisaties en zorginstellingen zijn onderzocht. 

Bijna 2800 mensen verdienden meer dan de balkenendenorm, maar verreweg de meesten overtraden de wet niet. Zij vallen nog onder een overgangsregeling. Pas vanaf 2017 moeten zij aan de balkenendenorm voldoen.

De mensen die de norm overtraden, verdienden gemiddeld 30.000 meer dan toegestaan. In 2013 was de overschrijding gemiddeld 40.000 euro.

178.000 euro

Dit jaar is de balkenendenorm in het kader van de Wet Normering Topinkomens (WNT) aangescherpt. Voorheen was die 130 procent van een ministerssalaris, sinds begin dit jaar mag een topfunctionaris in de (semi-)publieke sector nog maximaal 100 procent van dat salaris verdienen. Dat komt neer op 178.000 euro per jaar.

Volgens minister Plasterk lijkt het er tot nu toe niet op dat de WNT ongewenste effecten heeft, zoals een mindere kwaliteit van bestuurders. "Wel blijkt het overgangsrecht de doorstroming van topfunctionarissen naar andere organisaties die onder de WNT vallen, gedurende deze periode tijdelijk te remmen, omdat deze mensen dan direct onder de WNT komen te vallen." 

Scholen en zorg

Van de overtreders in 2014 waren er drie werkzaam in het onderwijs. Het ging onder anderen om een extern ingehuurde medewerker van ArtEZ, een hogeschool voor de kunsten in Arnhem, Enschede en Zwolle. Ook bij de Stichting SWV 23-02, een samenwerkingsverband voor het primair onderwijs in Twente, en bij een vereniging voor protestants-christelijk basisonderwijs in Rheden verdiende een extern ingehuurde medewerker meer dan volgens de wet is toegestaan.

De andere twee gevallen waren in de zorg, namelijk bij het Rotterdamse ziekenhuis Sint Franciscus Gasthuis en bij de stichting Careyn, een zorgorganisatie in Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland.

Hoogste beloningen

De topverdieners in de publieke en semipublieke sector zijn met afstand twee presentatoren van BNN/VARA. Met respectievelijk 570.000 en 541.000 euro verdienen ze veel meer dan de nummer drie, de CFO van netwerkbeheerder Liander (€ 352.000).

http://nos.nl/ © Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.