Bonden: Mogelijk donderdag al eerste havenstaking

Gepubliceerd op 6 januari 2016 om 16:24

Ga weer praten. Die oproep doet het Havenbedrijf Rotterdam aan de vakbonden en de werkgevers.

Woensdagmiddag is om 12.00 uur het ultimatum verstreken dat de vakbonden aan de bedrijven hebben gesteld. FNV en CNV verwachten dat donderdagavond al door de eerste havenwerkers het werk wordt neergelegd.


Als de werkgevers in de containeroverslag niet vóór 12.00 uur over de brug zouden komen, dan gaat de Rotterdamse haven plat. Het Havenbedrijf Rotterdam stuurde even voor het verstrijken van de deadline de oproep. Tegelijkertijd laat de havenautoriteit weten te overwegen de schade van de acties op de organisatoren te verhalen.

De inzet is groot. Met de komst van de Tweede Maasvlakte met hypermoderne, verregaand geautomatiseerde containeroverslagbedrijven staat het werk van havenwerkers op de tocht. In het somberste scenario komen er 800 op straat te staan. De vakbonden onderhandelen al een jaar met het Havenbedrijf en werkgevers over een maatregelenpakket met onder meer een 9-jarige werkgarantie. Ze komen er maar niet uit.

Arbeidssocioloog Evert Smit - organisatieadviseur, voormalig sjorder, oud-medewerker van het Havenbedrijf Rotterdam en gepromoveerd op de Rotterdamse havenstakingen verwacht dat de strijdende partijen er toch zonder acties uit komen.

AD.nl/ © Jan de Groen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.