AFM onderzoekt Rabobank over rentederivaten

Gepubliceerd op 8 januari 2016 om 20:14

Toezichthouder AFM gaat bekijken of de Rabobank verkeerd heeft gehandeld bij het afhandelen van renteswapdossiers.

mediabox1-49.jpgVolgens de Stichting Renteswapschadeclaim heeft de bank ondernemers onder druk gezet om op oude documenten alsnog te verklaren dat ze op de hoogte waren van de risico's van de renteproducten.

In ongeveer veertig gevallen zou de bank zich daarmee schuldig hebben gemaakt aan het antedateren van documenten. Volgens de claimstichting dreigde de Rabobank met opzegging van lopende leningen wanneer de ondernemers niet akkoord zouden gaan. De AFM zegt de dossiers te hebben ontvangen en "de signalen serieus te nemen."

Miljarden euro's

Nederlandse banken hebben 17.000 rentederivaten verkocht aan bedrijven in het mkb. Met deze producten konden de bedrijven zich bij een lening indekken tegen het risico dat de rente zou stijgen. Omdat de rente juist lager werd, kregen ze een negatieve waarde van miljarden euro's. Volgens de AFM hebben banken vaak niet het belang van de klant in het oog gehouden bij het afsluiten van deze producten. Daarom zijn ze bezig om alle dossiers opnieuw te bekijken en eventueel klanten te compenseren.

In een reactie zegt een woordvoerder van de Rabobank zich niet te herkennen in het beeld van de Stichting Renteswapschadeclaim. "Wel kan het zijn dat klanten horen dat een dossier niet compleet was. Dan is het soms nodig dat er alsnog bepaalde documenten ondertekend worden. Maar dat gebeurt dan onder vermelding van de actuele datum."

Het onderzoek door de AFM kan wel even duren. Mocht de Rabobank verkeerd hebben gehandeld, dan legt de toezichthouder een boete op.

NOS/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.