Hybrides stuwen autoverkoop

Gepubliceerd op 8 januari 2016 om 21:19

Na een jarenlange daling van de autoverkopen zijn vorig jaar in Nederland voor het eerst weer meer auto's verkocht. In totaal verlieten vorig jaar bijna 450.000 auto's de dealer, een groei van 16 procent.

mediabox1-53.jpgHet lijkt alsof de Nederlandse consument de Duitse auto-industrie niet afstraft voor het schandaal met de sjoemelsoftware bij Volkswagen. Het aantal verkochte Duitse auto's is in 2015 toegenomen met een kwart. Maar die groei hangt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral samen met de verhoogde bijtelling voor hybride auto's die op 1 januari van kracht werd.

'Vertekend beeld'

Vooral in december hebben veel particulieren en bedrijven nog snel een semi-elektrische auto gekocht om te profiteren van de gunstige bijtelling. Per 1 januari is het tarief ongeveer verdubbeld.

"De cijfers van het CBS geven dus een vertekend beeld", zegt autojournalist Wim Oude Weernink. "De groei in 2015 komt bijna compleet voor rekening van dat nieuwe bijtellingstarief. De verwachting is dat de verkopen in 2016 weer zullen dalen naar zo'n 400.000 nieuwe auto's. En dat wordt nog moeilijk om te halen."

Daling Seat en Skoda

Naast de flinke verkoopstijging van het aantal Duitse auto's, zaten ook Franse en Japanse modellen in de lift. Verliezers zijn automerken uit Tsjechië (Skoda) en Spanje (Seat), die de verkopen in Nederland met meer dan 20 procent zagen dalen.

Seat en Skoda zijn allebei onderdeel van het Volkswagen-concern, maar hebben nog geen plug-in hybride modellen. "Die merken hebben dus wel zwaar ingeleverd als gevolg van het dieselschandaal", zegt Oude Weernink. "Het is het merk Volkswagen en zusterbedrijf Audi die het heel goed hebben gedaan, daar maken ze die stekkerhybriden. Zelfs Porsche, ook onderdeel van Volkswagen, heeft duizend van die heel dure semi-elektrische auto's verkocht. Het is zeer de vraag of Volkswagen dit jaar weer die goede verkoopcijfers haalt."

NOS/ © EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.