CNV: parlementaire enquête naar grote faillissementen

Gepubliceerd op 12 januari 2016 om 23:12

Het CNV wil een parlementair onderzoek naar de reeks grote faillissementen van de laatste jaren.

mediabox1-56.jpg"Ik wil dat helder wordt wat er hier gebeurt", zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. Het CNV wil het liefst een parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel.

In zijn nieuwjaarstoespraak zegt Limmen dat er "sprake is van een patroon, waarbij werknemers steeds aan het kortste eind trekken en topbestuurders en investeerders alleen hun eigen hachje redden en de ellende afwentelen op werknemers en de samenleving."

De reeks faillissementen is exemplarisch voor hoe het er in de polder aan toegaat. "De flexibilisering op de arbeidsmarkt is doorgeschoten, werknemers moeten steeds inleveren en draaien op voor fouten in de top of voor het winstbejag bij de durfinvesteerders", aldus de CNV-voorzitter.

Onderste steen boven

In de Nederlandse winkelstraten is de voorbije maanden de ene na de andere winkelketen over de kop gegaan. Recentelijk vroegen de schoenenwinkels van Macintosh en de warenhuisketen V&D en de restaurantketen La Place faillissement aan, waardoor duizenden werknemers hun baan dreigen kwijt te te raken. Limmen wijst op dezelfde ontwikkelingen in de zorg, waar de thuiszorgorganisatie TSN onlangs uitstel van betaling kreeg en 12.000 banen op de tocht staan.

"Om de onderste steen boven te krijgen zou het goed zijn als beleidsmakers, topbestuurders en investeerders onder ede en voor het oog van de samenleving vertellen welk mechanisme hier aan het werk is."

NOS.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.