'Airbnb schrapt Amsterdamse huizen die te vaak worden verhuurd'

Gepubliceerd op 13 januari 2016 om 20:57

Airbnb heeft eind december minstens 170 advertenties verwijderd van Amsterdamse aanbieders van onderdak, omdat de verhuurders zich niet aan de regels zouden hebben gehouden.

Dat meldt de Volkskrant woensdag. Volgens de gemeente gaat het om woningen die 'in de ogen van Airbnb overduidelijk fungeren als illegaal hotel'.

De krant maakte een rondgang langs individuele gebruikers en sleutelbureautjes die huizen van particulieren op Airbnb verhuren.

Hoeveel advertenties precies zijn verwijderd en welke regels er precies zijn overtreden, wil de onlinemarktplaats voor de verhuur en boeking van privéaccommodaties niet bekendmaken. In een e-mail aan de verhuurders stond dat zij niet bij de 'missie' van 'lokaal en authentiek' passen.

Gemeente is blij
De hoofdstad probeert al langer het bedrijf te bewegen iets te ondernemen tegen illegale praktijken. In de hoofdstad mogen woningen niet langer dan zestig dagen per jaar verhuurd worden aan niet meer dan vier toeristen tegelijk. Die regels worden vaak niet nageleefd.

Hoewel de gemeente met deze actie niets te maken zegt te hebben, juicht ze het initiatief van Airbnb wel toe. ,,Fijn dat Airbnb dit op deze manier oppakt'', aldus wethouder Laurens Ivens (wonen).

Opnieuw plaatsen
Volgens Airbnb zelf is er niets opmerkelijks aan de actie. De site zegt wel vaker advertenties te verwijderen van verhuurders die niet binnen de 'missie' van 'lokaal en authentiek' passen. Maar volgens de Volkskrant is het de eerste keer dat dit op zo'n grote schaal gebeurt.

De actie lijkt overigens weinig effect te hebben. Volgens de krant heeft een deel van de verhuurders hun woning inmiddels al onder een andere naam of afwijkend adres op de site gezet.

 

AD.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.