Olieprijs zakt onder de 30 dollar

Gepubliceerd op 15 januari 2016 om 16:01

De olieprijs blijft dalen. Een vat ruwe Amerikaanse olie kost nu minder dan 30 dollar.

Dat is een schijntje vergeleken met anderhalf jaar geleden, toen de olieprijs nog boven de 100 dollar stond.

De daling komt door een overvloed aan olie op de markt en door zorgen over de Chinese economie. Want als de een-na-grootste economie van de wereld minder groeit, zijn ook minder grondstoffen nodig.

Volgens analisten van Morgan Stanley is het dieptepunt nog niet bereikt. Zij verwachten dat de olieprijs naar 20 dollar per vat kan zakken.

Onderuit

Ook op de beurzen is het opnieuw een dag met veel verliezen. De Amsterdamse beurs staat op een verlies van 2 procent. "Eigenlijk is het sentiment vanaf de eerste handelsdag in januari verslechterd", zegt Frank Bonsee van ABN Amro. "Dat komt onder meer doordat de onrust over de verslechterde Chinese economie toen is teruggekomen."

Niet geheel verrassend gaan vooral de grondstofbedrijven vandaag onderuit op het Damrak. Zo benadert Shell het grootste verlies sinds 2009. Het aandeel staat op een verlies van ruim 4 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal staat op een verlies van bijna 7 procent.

Pomp

Maar de lage olieprijs kent ook winnaars. Zo betalen consumenten minder aan de pomp. En ook Rotterdam profiteert ervan. De haven maakte vandaag bekend dat het een recordjaar achter de rug heeft, vooral door de toegenomen overslag van olie.

NOS.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.