Consumentenbond wil compensatie voor te dure beeldbuizen

Gepubliceerd op 18 januari 2016 om 23:17

De Consumentenbond wil samen met massaclaimspecialist Consumentenclaim compensatie afdwingen voor consumenten die zijn gedupeerd door een beeldbuiskartel.

consumentenbond-wil-compensatie-dure-beeldbuizen-1.jpgConsumentenclaim heeft gedupeerden al eerder opgeroepen om zich aan te melden voor een claim. Volgens de organisatie hebben deze consumenten ongeveer 10 procent te veel betaald voor hun televisie of computermonitor.

In 2012 werd bekend dat Samsung, Philips, LG, Panasonic, Toshiba, Chungwa, MTPD en Technicolor tussen 1996 en 2006 verboden afspraken hadden gemaakt over de prijzen voor onderdelen van beeldbuizen. Daardoor hebben consumenten in die periode voor televisies en computermonitors van deze fabrikanten te veel betaald.

De Europese Commissie heeft de bedrijven al beboet voor in totaal 1,47 miljard euro. "De boetes zijn stevig, maar gedupeerde consumenten schieten daar niets mee op. Met deze 'beeldbuisclaim' willen wij bereiken dat zij voor de geleden schade worden gecompenseerd", zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond: 

De massaclaimspecialist en de Consumentenbond bereiden daarom procedures tegen de fabrikanten voor. Een schikking is ook een optie.

Gedupeerden hoeven alleen een vergoeding te betalen als de claim succesvol is. Ze moeten dan 15 procent van het individuele compensatiebedrag neertellen.

Door: NU.nl/© ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.