'Nederlandse economie relatief hard geraakt bij Brexit'

Gepubliceerd op 29 januari 2016 om 21:39

Bij een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, ook wel Brexit genoemd, wordt de Nederlandse economie op Ierland en Malta na het hardst geraakt.
Dat concludeert ING in een vrijdag gepubliceerd rapport.

De economieën van Malta en Ierland zijn met respectievelijk bijna 5 en bijna 6 procent het meest afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk (VK). Dat komt onder andere doordat deze landen historisch gezien nauwe banden met de Britten onderhouden.

In Nederland zullen vooral de elektrische- en optische apparatenindustrie, de leer- en (leren) schoenenindustrie en de textielindustrie een Brexit voelen. Deze sectoren zijn het meest afhankelijk van de Britse vraag.

Afhankelijk

Voor Nederland is het VK na Duitsland de belangrijkste handelspartner. Onze economie is voor 3,7 procent afhankelijk van de Britten. Daarmee zijn driehonderdduizend banen gemoeid. Ieder jaar wordt er voor zo’n 47 miljard euro over het Kanaal geëxporteerd.

ING benadrukt dat bij een Brexit de handel niet gelijk stil komt te vallen, maar er zal wel “zand in de wielen komen”, schrijft de bank.

Volgens de ING vormen niet alleen de importtarieven een handelsbelemmering, maar vooral ook de wederzijdse producteisen. Volgens Europese regels krijgt een land dat de EU verlaat twee jaar de tijd om hierover afspraken te maken met de lidstaten.

Afspraken hierover zijn volgens de bank makkelijker te maken tussen EU-landen onderling. "Een Brexit zal langs deze weg de handel tussen de EU en het VK voor langere tijd blijven hinderen", schrijft ING.

Winnaar

Er zijn niet alleen verliezers bij een Brexit. Zo zal de financiële sector profiteren van de dominante Londense positie. "Europese bedrijven die nu nog zakendoen met banken in Londen, zullen bij een Brits vertrek uit de EU hun financiën onderbrengen bij banken in andere steden zoals Frankfurt, Parijs en Amsterdam", zegt ING-econoom Raoul Leering.

Dit jaar schrijft de Britse premier David Cameron een referendum uit waarin de bevolking zich kan uitspreken over het lidmaatschap van de EU. Voorafgaand aan het referendum wordt er onderhandeld tussen het VK en Europa over hervormingen van de EU en de positie van de Britten daarbinnen.

Door: NU.nl/Edo van der Goot/© Foto ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.