'Onvoldoende huurwoningen bijgebouwd om tekort weg te werken'

Gepubliceerd op 9 februari 2016 om 10:42

Er worden nog steeds te weinig huurwoningen bijgebouwd om de vraag het hoofd te bieden.

onvoldoende-huurwoningen-bijgebouwd-tekort-weg-werken-1.jpgDe voorraad huurhuizen neemt ondanks de grote vraag niet toe. Ook worden er door corporaties en beleggers en door sloop te veel woningen aan de markt onttrokken, zo blijkt maandag uit onderzoek van Capital Value, een adviesbureau op het gebied van vastgoedbeleggingen. 

Ondanks een toegenomen bouwproductie en een record aan beschikbaar kapitaal lukt het niet om de consequenties van de crisis weg te werken, concludeert het bureau. 

Het onderzoek gaat uit van een groei van zeventigduizend huishoudens per jaar. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de toenemende asielmigratie. Het aantal huishoudens in Nederland zal groeien van 7,7 miljoen naar 8,2 miljoen in 2015 en 8,5 miljoen in 2040. Vooral het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe. 

De bouwproductie trekt ondertussen aan van zeventigduizend woningen dit jaar naar tachtigduizend huizen in 2018. Het grootste deel daarvan zal bestaan uit koopwoningen. 

Woningcorporaties en beleggers zullen op jaarbasis naar verwachting zo'n 27.000 tot 32.000 nieuwe huurwoningen bijbouwen. Daar staat tegenover dat corporaties ook oudere woningen gaan slopen, mogelijk dertienduizend tot zestienduizend huizen per jaar. Ook verkopen zij veel huurwoningen, ongeveer vijftienduizend op jaarbasis. 

Hoewel het tekort aan woningen een landelijk probleem is, zullen in 2021 de grootste tekorten te zien zijn in de regio's rond Utrecht en Amsterdam, zo verwacht Capital Value.

Bron: NU.nl/ Foto: ANP http://www.nu.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.