Kabinet weet niet wat extra investering in Belastingdienst oplevert

Gepubliceerd op 11 februari 2016 om 14:28

Het kabinet kan niet verantwoorden wat de extra investeringen voor toezicht door de Belastingdienst hebben opgeleverd.

kabinet-weet-niet-extra-investering-in-belastingdienst-oplevert-1.jpgHet is bijvoorbeeld niet duidelijk of extra belastingopbrengsten te danken zijn aan investeringen in de Belastingdienst, stelt de Algemene Rekenkamer in een donderdag gepubliceerd rapport. Dit onafhankelijke orgaan controleert de uitgaven van de overheid.

Uit onderzoek blijkt dat de opbrengst van de extra investeringen niet is vast te stellen zonder aanpassing van geautomatiseerde systemen van de Belastingdienst. Ook zou een deel van de extra investering voor toezicht aan andere activiteiten zijn besteed.

Sinds 2013 is er 150 miljoen euro extra per jaar uitgetrokken voor extra belastingcontroles. Door bedrijven en particulieren vaker te controleren, hoopt het kabinet dat meer fouten in aangiftes gecorrigeerd kunnen worden en dat misbruik, fraude en witwassen tegen wordt gegaan. 

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de fiscus op termijn daardoor jaarlijks 663 miljoen euro extra aan belastinggeld kan innen.

Opbrengst

Uit interne rapportages van de Belastingdienst blijkt dat de belastingopbrengst in 2013 hoger was dan gepland, terwijl de opbrengsten in 2014 aanzienlijk lager waren. In 2015 is dat deels ingelopen, door betalingen die later binnenkwamen.

Volgens de Algemene Rekenkamer heeft de fiscus er onvoldoende rekening mee gehouden dat correcties die positief uitpakken voor de belastingbetaler sneller geregeld zijn dan zaken waarbij de belastingbetaler nog iets moet terugbetalen.

Lees meer over dit artikel op: http://www.nu.nl/economie/ Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.