V&D was al jarenlang reddeloos verloren

Gepubliceerd op 17 februari 2016 om 16:07

Waar ging het fout met V&D? Het is verleidelijk om naar de grote verhuurders, de banken of ex-eigenaar Sun Capital te wijzen, maar dat is kortzichtig. De echte neergang van het uit 1887 stammende warenhuis van Willem Vroom en Anton Dreesmann startte al decennia eerder.

media_xll_3607118-2.jpgWaar ging het fout met V&D? Het is verleidelijk om naar de grote verhuurders, de banken of ex-eigenaar Sun Capital te wijzen, maar dat is kortzichtig. De echte neergang van het uit 1887 stammende warenhuis van Willem Vroom en Anton Dreesmann startte al decennia eerder.

Zijn het de curatoren? Waren het onwillige, zunige verhuurders die niet wilden meewerken aan een doorstart? Is het CoolCat-baas Roland Kahn of zijn huisbank ING die er te weinig geld in wilde steken? Is het vorig eigenaar Sun Capital die de 63 warenhuizen leegtrok? Of zijn wij Nederlanders soms schuldig omdat we gewoon niets meer bij V&D kochten?

De komende tijd zal druk worden gespeculeerd hoe een oer-Nederlands instituut als V&D na bijna 130 jaar naar de vernieling kon gaan. Natuurlijk, afgelopen jaren regende het faillissementen in de winkelstraat - Free Record Shop, Block, Mexx, Siebel, Halfords, boekenketen Polare, schoenenzaken Invito en Manfield en laatst nog computerketen Paradigit - de lijst begint ellenlang te worden.

Toch komt geen bankroet zó hard aan als dat van V&D. Generaties landgenoten groeiden op met de warenhuizen, die in veel steden het middelpunt van het winkelcentrum vormden. We kochten er kleding, schoenen, een zonnebril, sieraden, boeken, elpees en later cd's. We dronken er een kop cappuccino of liepen er gewoon doorheen omdat het gezellig was.

Bron: AD/ door David Bremmer Foto: ANP  Lees dit uitgebreide artikel op: http://www.ad.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.